Hold varmen med en sømandssweater strikket og syet i Danmark
Danske sweatre er uundværlige i de kommende måneder, og Dansk Sejlunion og LYNÆS denmark har netop startet samarbejde, og det er til din fordel.
Er du til en uldsweater i dansk kvalitet med historiske tråde tilbage til de stolte danske traditioner for kvalitetstøj til søens folk?
Så skal du kigge mod LYNÆS denmark.
Det lille tøjmærke strikker og syr nemlig en nyfortolkning af den danske sømandssweater, der er gået fra at være en uundværlig beklædningsgenstand for enhver sejler til en ikonisk og moderigtig del af både mænd og kvinders garderobe.
LYNÆS startede produktionen af sømandssweatre i 2020, og med et var den danske stolte tradition med danske kvalitetssweatre ført videre. Ulden til sweateren er tysk, men enhver forarbejdning af sweateren foregår i Danmark.
Mærket LYNÆS denmark er fokuseret på sejlere og surfere, og er funderet i det gamle fiskerleje Lynæs. Havnen er nu hovedsagelig en lystbådehavn, som mange sejlere kender, men der er stadig aktive fiskere også. Desuden er mange surfere og vinterbadere glade for at bruge havnens faciliteter. For de uindviede ligger Lynæs i toppen af Isefjorden, tæt på Hundested og ved udmundingen af Roskilde Fjord.
Designet på LYNÆSsweateren er inspireret af de mange forskellige sømandssweatre, der har været lokalt og nationalt gennem tiden. Mange af dem var kendetegnet med særlig mønstre med varierende betydning.
Mønstret på LYNÆS-sweateren er med bølger og bobler på front, bagside og på ærmerne. Bobler og bølger har selvfølgelig en symbolsk betydning, men er også vigtig i forhold til at få luft i ulden, da det jo er den, der isolere mod kulden.
Sweateren er designet med turtle neck - altså en høj halskrave, men ikke rullekrave. På ærmerne er der ekstra længde, og de er strikket til at være opsmøget.
Den overordnede inspiration kommer fra den såkaldte Guernsey-sweater fra Guernsey-øen, der ligger i den engelske kanal.
Mønstrene på Guernsey-sweateren var unikke ud fra hvilket fiskerleje, den enkelte fisker kom fra. Det er charmerende, men havde også en ubehagelig og nødvendig funktion: Hvis en fisker faldt over bord, druknede og lå i vandet længe, var det muligt at identificere ham via mønstret på hans sweater.
Selvom det maritime har spillet ind på moden længe, og man som ‘landkrabbe’ sagtens kan iføre sig både sømandstrøjer og nauticstriber, er det ikke uden grund at Dansk Sejlunion og LYNÆS denmark har indgået samarbejde.
For hvem går mere op i kvalitet, dansk sejlhistorie og funktionalitet end sejlere?
Lige nu er der derfor en prisaftale, så medlemmer af Dansk Sejlunion får 10% rabat ved køb af sømandssweatre fra LYNÆS frem til julen 2022.
Og det gælder ikke kun den ene sweater.
LYNÆS har nemlig også produceret en udgave i den meget blødere merinould.
Denne udgave af LYNÆS-sweateren er en smule dyrere - simpelthen fordi ulden er dyrere. Merinould er fra merino-fåret, og den uld er særligt blød og fin. Derfor bruges merinould ofte også til undertøj og babytøj.
Og så er der Bretonsweateren som alle sejlere kender og elsker. Den er i økologisk bomuld, med knapper på skuldrene og ribkant på ærmer og bunden af sweateren.. Den findes i navyblå med hvide striber, hvid med navyblå striber. De er også strikket i Sunds.
Med stor sansynlighed sætter Dansk Sejlunion og LYNÆS denmark flere skibe i søen i 2023, når det kommer til både prisaftaler og kreativt samarbejde - så følg godt med.
Vidste du for øvrigt at LYNÆS-sweateren var udstillet på Museet for Søfart på den store international anerkendte udstilling Oceanista?