Annoncørbetalt indhold

Ren bund og ren samvittighed

Danske Hempel har lanceret en effektiv bundmaling, som er uden de traditionelle giftstoffer, kaldet biocider.

Af: Thor Malthe Andersen - senest ajourført d. 25. oktober 2021

Var bunden ren og glat, da du tog båden ud af vandet her til efteråret?

Det spørgsmål bliver ivrigt diskuteret af sejlerfolket, når båden hænger i kranen og resultatet af forårets bundmaling kommer op til overfladen igen.

I mange år var det sådan, at de mest giftige malinger også var dem, som bedst holdt slim, tang og rurer væk fra båden.

Men sådan er det faktisk ikke længere.

Nu kan du nemlig både få ren bund og ren miljøsamvittighed. Danske Hempel har nemlig lanceret en effektiv bundmaling, som er uden de traditionelle giftstoffer, kaldet biocider:

- Vi har lavet et produkt, som hedder Hempel SilicOne, som faktisk er så langt nu, at det er bedre end de konventionelle bundmalinger, forklarer Thomas Olsen, marketingdirektør hos Hempel, Yacht.

Den nye maling er baseret på silikone, som gør det svært for slim, alger og dyr at få fodfæste på bunden af båden.

Rurer har eksempelvis en naturlig epoxy, som de bruger til at lime sig fast på eksempelvis sten eller både. Men den epoxy kan ikke binde på silikonen, og rurerne kan derfor ikke sætte sig fast på din båd, hvis den er malet med en silikone-baseret maling.

Herudover indeholder Hempel SilicOne også en såkaldt hydro-gel, som går i forbindelse med vandet og danner en overflade, som ligner vand. Det snyder algerne til at tro, at bunden af din båd ikke er en fast overflade, men bare vand.

Dermed har algerne mindre tendens til at forsøge at sætte sig fast på din båd. Og det kan mærkes på brændstofforbruget:

- Vi har faktisk lavets tests, som viser, at der er en kraftigt forbedret brændstoføkonomi, hvis man har en motorbåd, som er malet med Hempel SilicOne, sammenlignet med nogle af vores konventionelle produkter, siger Thomas Olsen.

Alt sammen helt uden biocider

Med den nye teknologi er der mulighed for at have lidt bedre samvittighed, næste gang du skal bundmale din båd.

Det er resultatet af en ny strategi fra Hempel, der går ud på at bevæge sig så langt som muligt i den miljørigtig retning, i stedet for at gå til grænsen for, hvor meget biocid, som må være i malingen, forklarer Thomas Olsen:

- Vi vil være markedsledende på nye teknologier, og vi vil gøre alt hvad vi kan for at komme af med biocider. Og endelig er teknologien der til det, siger han.

Det er et nødvendigt skridt at tage, for det er på tide at komme af med de giftholdige bundmalinger, som har været i brug i mange år:

- Hvis vi kan lade være med at vaske en masse kobber ud i vandet hvert år, og samtidig holde bådene rene og dermed sænke brændstofforbruget, så begynder det at blive rigtig interessant. For så kan vi bidrage til en verden, der er bedre i morgen, siger Thomas Olsen.

Dit valg som bådejer

Bådejere er traditionalister, som helst maler med samme bundmaling forår efter forår.
Den udfordring møder Hempel, når kunderne stiller spørgsmål til den giftfri Hempel SilicOne bundmaling:

- Vi er ved at komme væk fra den holdning, at det udelukkende handler om at holde bunden ren. Og det er jo fornuftigt, for hvis vi kan undgå biociderne, så skal vi ikke bruge dem, siger marketingdirektøren.

Det kræver dog noget arbejde at gå over til en ny bundmaling. Den gamle maling skal nemlig slibes eller skrabes helt i bund, så man kan bygge lagene af maling op på ny.

Men det skal man alligevel efter en årrække, så Thomas Olsen møder flere bådejere, der er klar til at starte forfra:

- Og ja, det er der selvfølgelig noget arbejde i, ligesom der er nogle omkostninger til primer og så videre. Men så skal du til gengæld heller ikke male i år to, siger han.

Den nye Hempel SilicOne bundmaling er nemlig lavet til at holde to sæsoner, før det er nødvendigt at male den over et par gange igen.

Forbud og påbud for bundmaling

Reglerne for bundmaling bliver løbende reguleret. Du kan holde dig orienteret om de gældende regler her:

Miljøstyrelsen: Regler om bundmaling

De to vigtigste regler er, at maling med biocider er forbudt, når:

  • Båden sejler i ferskvand
  • Båden vejer under 200 kg (joller)

Du kan læse mere om alternativer uden biocider her:

Miljøstyrelsen: Alternativer uden biocider

Rul til toppen