Højsæson for tyveri af RIB’s – sådan sikrer du din gummibåd bedst
Flere sejlklubber oplever desværre i disse uger at få stjålet klubbens gummibåde. Her får du en guide til, hvordan du sikrer dig bedst muligt mod tyveri.
Flere sejlklubber oplever desværre i disse uger at få stjålet klubbens gummibåde. Her får du en guide til, hvordan du sikrer dig bedst muligt mod tyveri.
Sejlklubber over hele landet har gennem de seneste uger haft besøg af langfingrede typer i ly af natten. Både Odense, Middelfart, Marselisborg og KDY i Rungsted og Aarhus har alle for nyligt fået stjålet klubbens RIB’s. Selv om forsikringen dækker, står man som klub tilbage med både en ærgerlig selvrisiko og en masse besvær og frustration.
Spørger man Niels Schiellerup, Dansk Sejlunions forsikringsmægler, er det en tendens, der desværre er på vej frem.
I sejlklubber er der ofte store værdier i form af klubhuse, indbo og både, som skal sikres. Derfor tilbyder vi en attraktiv forsikringspakke til klubben.
– Der har egentlig været rimelig stille i fire-fem år, men nu kan vi desværre konstatere en opblomstring i tyveri af gummibåde og motorer. Det er jo motoren, de er interesserede i, så jo mere man kan gøre for at sikre den, jo sværere bliver det for tyvene, forklarer han.
Har du tegnet en klubforsikring inklusiv bådkasko gennem Dansk Sejlunion, er du dækket, hvis klubbens RIB eller motor skulle blive stjålet. Men fortsætter tyverierne, er det ikke utænkeligt, at forholdene ændres.
– Bliver den tendens, vi ser nu, ved, er der en reel risiko for, at forsikringsselskaberne ændrer vilkårene. Derfor er det også vigtigt, at situationen bliver taget kollektivt alvorligt, siger Niels Schiellerup
I Dansk Sejlunion er det et område, der er skærpet fokus på, siger Christian Lerche, direktør i Dansk Sejlunion, som samtidig opfordrer til, at klubberne hjælper hinanden.
– Det er blandt andet i sådanne nogle situationer, at vores fællesskab virkelig kan gøre nytte. Da KDY fik stjålet sine to spritnye RIB’s fra Rungsted, blev budskabet delt rigtig mange gange, hvilket blev afgørende for opklaringen af sagen. Hvis vi står sammen i Sejlerdanmark, holder øjne og øre åbne og hjælper med at sprede budskabet, står vi stærkere i kampen mod RIB-tyverierne.
Her får du en række praktiske råd til, hvordan du sikrer dig bedst muligt mod tyveri. Det er desværre ingen facitliste, men som alt andet handler det om at gøre forholdene så svære så muligt for tyvene at operere indenfor.
Det er ikke alle klubber, der har plads til det, men hvis I har mulighed for at tage gummibådene på land og låse dem fast i en lagerhal, er det klart det mest sikre. Du kan også tage konsekvensen af den kedelige udvikling og bære motoren indenfor efter hver træning og opbevare den i et aflåst rum. Selvom det både koster tid og kræfter, er det måske i sidste ende besværet værd.
Har I som klub ikke mulighed for at opbevare bådene indendørs, er det bedre at lade dem ligge i vandet frem for at sætte dem på en trailer. Står båden på en trailer, er det uhyre nemt at kappe låsen og køre afsted. Ligger den i vandet, har man alt andet lige gjort det mere besværligt for tyvene, der formentlig skal bruge en kran til at løfte båden ud af vandet eller sætte den på en trailer ved en beddingsplads.
Hvis du er nødt til at opbevare din RIB på land, er det en god ide at anskaffe et fast stativ frem for en trailer, som er nemmere at køre hurtigt væk med.
Overvej at installere en GPS tracker i RIB’en. Alarmer kan selvfølgelig jammes (blokering af signalet), derfor gælder det enten om at holde lav profil med alarmeringen, og vælge en der kun udsender et enkelt bip en gang i døgnet. På den måde går den forhåbentlig under radaren. Alternativt skal man vælge en, der gør hele nabolaget opmærksom på, at der foregår noget på havnen og gerne også sender en alarm-sms til udvalgte kontaktpersoner, som straks kan informere politiet.
Om de stjålne motorer bliver afsat i ind- eller udland, er ikke helt til at vide. Derfor er det en god ide at sikre, at dit stel- eller serienummer præges ind i motorbenet, udover at det står på selve motoren. Tyveri af motorben er desværre også stigende tendens. På den måde giver du politiet en håndsrækning i opklaringsarbejdet. Samtidig bør du være opmærksom på, hvis du får repareret din motor eller køber en ny brugt, om de to numre matcher.
Find malerpenslen frem og mal motoren og evt. selve RIB’en i en iøjnefaldende farve. Det mindsker salgsværdien betydelig, og gør dermed båden mindre attraktiv for tyvene.
Bliver klubbens båd stjålet, er det en god ide at lægge et opslag på diverse sociale medier med en opfordring til at dele. En hurtig spredning på fx Facebook kan være afgørende for sagens opklaring, som blandt andet KDY lykkedes med. Derfor opfordrer Dansk Sejlunion også til, at andre klubber eller sejlere, der støder på et opslag om en stjålen båd hjælper til med at dele og holder øje, uanset hvor i landet båden blev stjålet fra. Det er derfor afgørende, at man som klub husker at fotografere sine både, så andre har en chance for at kunne genkende den. Tag også gerne kontakt til Julie Elver, Dansk Sejlunions kommunikationsansvarlige, der altid gerne hjælper med at dele budskabet fra centralt hold.