Om Dansk Sejlunions Elite- og talentarbejde
Her finder du oplysninger om Elite- og Talentarbejdet i Dansk Sejlunion; strategien, strukturen og hvordan bliver du en del af det.
Sammen med en række partnere, heriblandt Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund, laver Dansk Sejlunion et arbejde for at hjælpe sejlere med at udleve deres drømme om dygtiggørelse på et olympisk samt internationalt niveau.
Dansk Sejlunion operer med følgende holdstruktur; Landshold, Ungdomslandshold, Udviklingslandshold og Centergruppen.
Alle sejlere på DS-hold er tilknyttet et træningscenter.
Dansk Sejlunions hold bliver sat i en proces mellem alle trænere på centrene og DS-ansatte trænere. Processen foregår i september og oktober frem til landsholdslejren i uge 42.
Under træningslejren i uge 42 foretages de sidste vurderinger og samtaler i forhold til sejlernes indplacering på DS-hold. Det er derfor vigtigt, at du som sejler på et center og med mål om at være på et DS-hold deltager i landsholdslejren i uge 42.
Invitation til TORM Dansk Sejlunion U42 lejr finder du under aktivitetskalenderen.
Derfor samarbejder Dansk Sejlunion med en række klubber og tilhørende kommuner samt Team Danmark om vores to egne Elite- og talentcentre. Disse centre er åbne for sejlere, jfr. den beskrivelse du finder herunder.
Dansk Sejlunion har også valgt at samarbejde åbent med en lang række klubber; klubber der har lyst til at gøre noget særligt for sejlere i ungdomsårene – det vil sige fra ca. 14/15 år til 20/23 år.
Samarbejdet med klubberne kalder vi for 'Sportsklubs-konceptet'. Dette samarbejde er et meget åbent samarbejde, og klubberne sætter selv dagsordenen for det fokus, samarbejdet skal have. Vigtigt er det dog, at samarbejdet har et sportsligt sigte i bred forstand og dermed sagt, at det ikke nødvendigvis er rettet mod særlige klasser eller specifikke mål.
Vores Elite- og Talentcentre er træningscentre med opgaven at servicere unge sejlere, der vil prioritere sejlsport som en væsentlig del af deres hverdag. Vi plejer at sige, at kun skolen har højere prioritet end sporten.
Elite – og Talentcentrene er også den daglig base for vores olympiske sejlere i dansk sejlsport, i al den tid hvor de befinder sig i landet. Centrene har her en meget vigtig funktion som lokalitet for den daglige træning i en meget stor del af året.
Centrene spiller samlet en stor rolle i det, vi kalder 'den danske model', der handler om, at unge sejlere og erfarne sejlere kan mødes og hjælpe hinanden med at udvikle kompetencer og deltage i den samme træning.
Dansk Sejlunions Elite- og Talentcentre er fysisk placeret i Aarhus (Elite- og Talentcenter Aarhus) og i Hellerup/Nivå (Elite- og Talentcenter Øst).
De to centre samarbejder med sejlklubberne i nærområdet samt de kommuner, der er værter for centrenes lokaliteter.
Centrene støttes økonomisk af Dansk Sejlunion/Team Danmark, Aarhus kommune, Gentofte Kommune, Fredensborg Kommune og Sailing Aarhus.
Hvis du kan svare ja til de første tre spørgsmål, er du bestemt egnet som centersejler. Hvis du yderligere kan svare ja til de sidste spørgsmål, vil det være en rigtig god ide at søge tilknytning til et af de to Elite- og Talentcentre.
Hvis du vil tilknyttes et Dansk Sejlunion Elite- og Talentcenter, skal du først og fremmest tage kontakt til det pågældende center og få dig en snak med cheftræneren. I skal sammen finde ud af, om det er et godt tidspunkt for dig at tage dette skridt. Samtidig så skal du lægge dine data ind her.
Du kan finde kontaktoplysninger lidt længere nede.
Centrene er base for landets elitesejlere (ex. landsholdssejlere i 49er/FX, ILCA 6 og 7, Nacra 17, IQ Foilsurf), og det er også her, en stor del af talenttræningen foregår. Talenttræningen kan foregå i de olympiske klasser, men også i de store ungdomsklasser som Europe og 29'er.
Der er lidt forskelle på, hvordan disse klasser er tilknyttet centrene, og i praksis vil nogle klasser træne i samarbejde med klubber i nærområdet men med tæt relation til centeret.
Kontakt centerets træner for at få mere at vide om, hvilke muligheder der er for de forskellige klasser.
Træningen er meget forskellig afhængig af tidspunktet på året (almanakken). Almanak betyder bare årets gang, og vi deler den i seks perioder:
Træningen planlægges af centerets cheftræner. Specialister kan periodevis være indsat til at varetage træningen for den enkelte klasse.
Fysisk træning varetages af den fysiske træner, der er tilknyttet centeret.
For at komme på et af Dansk Sejlunions landshold, og så længe du er U21-sejler, er der en række parametre, du skal leve op til. Læs mere om, hvad det kræver at blive en del af et DS-hold.
Lokalitet
Aarhus Internationale Sejlsportscenter
Esther Aggebos Gade 80A
8000 Aarhus C
Cheftræner
Peter Hansen
Tlf: 8820 7035
Mail: peter.hansen@sejlsport.dk
Fysisk træner
Simon Stewart
Tilknyttede facebooksider
Elite- og Talentcenter Aarhus
Physical Training for Danish Sailing
Dansk Sejlunion Sport
Lokaliteter
Hellerup Sejlklub (joller)
Paul Elvstrøms Plads 1
2900 Hellerup
Nivå Bådelaug (IQ Foil)
Nivå Strandpark 19
2990 Nivå
Cheftræner
Marcus Bay (Hellerup)
Tlf: 23628592
Mail: marcus@sejlsport.dk
Centertræner
Nicolas Brandt Hansen (Nivå)
Tlf: 93831787
Mail: nicolas@sejlsport.dk
Tilknyttede facebooksider
Elite- og Talentcenter Øst
Dansk Sejlunion Sport
Er du nysgerrig efter at høre mere om sportsklubkonceptet eller blive en del af det, er du meget velkommen til at kontakte vores talentudvikler Jan Christiansen.
Tlf: 8820 7033
Mail: jan.christiansen@sejlsport.dk