Stress / genopladning

Fra 17år. Det kan have konsekvenser at forsøge at køre med 120km/t hele tiden. Det er derfor vigtigt at huske at genoplade og vide hvordan man bedst oplader.

Senest ajourført d.9. november 2021

Hvilken aldersgruppe egner dette redskab sig til?

Dette redskab kan begynde at blive benyttet fra 16-17års alderen og anbefales at gøres i samarbejde med sin træner.

De fleste kender følelsen af at have haft en hård uge og man bare har brug for at slappe af. Som atlet vil man have perioder hvor man kan have meget om ørene med både uddannelse og mange timers træning om ugen. Når folk har det sådan siger de som regel at de er ”stresset”. Stress er ikke nødvendigvis negativt, men det er utrolig vigtigt at være opmærksom på balancen mellem stress og genopladning.

Som træner kan man have store ambitioner på sine sejleres vegne og nogle gange føle at deres sejlerkarriere er det vigtigste i verden, specielt op mod store stævner. Det er dog utrolig vigtigt at de ikke altid kører med 120km/t. En god træner har en dialog med deres sejlere om hvornår de har overskud og hvornår de er pressede. Det er dog ikke alle sejlere, som kender deres grænse lige godt, hvorfor det også er vigtigt at være opmærksom på symptomer på at de har for meget at se til for tiden. Når sejlerne når op sidst i puberteten kan man begynde at introducere dem for begreberne stress og genopladning som mentale færdigheder.

Introducér gerne sejlerne for, at de med fordel kan skifte prioriteter i perioder. At prioritere sejladsen mindre i perioder betyder ikke at de fraprioriterer sejladsen, men blot at de prioriterer deres mentale sundhed. Det er f.eks. oplagt i eksamensperioder som kan være fyldt med stressorer, hvorfor deres sejlertræning måske alligevel ikke vil være god af kvalitet. Derved kan det faktisk gavne sejlerne at skrue ned til et minimum af antal træninger i de 1-1,5 måned hvor eksaminerne står på, for derefter at skrue op når eksaminerne er overstået. Det vil også kunne give sejlerne ekstra motivation når de vender tilbage, frem for en udbrændt følelse.

Det er ligeledes vigtigt, at dine sejlere finder frem til hvordan de bedst oplader deres batterier. Du kan opfordre dem til at være nysgerrige og ærlige overfor sig selv omkring hvad der genoplader deres batterier. Er det at have nogle dage fri uden planer, nogle lange ture, at være alene eller sammen med sin kæreste/venner/familie, at tage et par dage væk i sommerhus eller er det at lave nogle andre aktiviteter, som at cykle, klatre, spille tennis eller golf? Det skal de i sidste ende selv finde frem til.

Det er vigtigt at pointere, at vi alle er forskellige og derfor kan håndtere forskellige mængder stress. Nogle vil have brug for at genoplade mere eller før andre og det skal man acceptere.

Værktøjet til dette redskab kan være godt til at skabe opmærksomhed og refleksion omkring deres mentale balance og registrere når de har været ude af balance i længere tid. Brug værktøjet flere gange i løbet af en sæson og gem dem så der kan ses eventuelle forskelle fra gang til gang.

Download øvelsen her.

Rul til toppen