Aldersrelateret træning

Glæde bør komme før resultater

Dansk Sejlunion anbefaler, at der er træningstilbud til alle typer af sejlere, og at specialisering eller talentarbejde tidligst starter i 15-års alderen.

Af: Henrik Tang Kristensen - senest ajourført d. 27. august 2020

Indhold

  Ekspandér

  Glæden ved sejlsport kommer før resultaterne

  Dansk Sejlunions arbejde med aldersrelateret træning bygger på en grundidé om at sejlsport skal være for alle – uanset om de er adventuresejlere eller kapsejlere. Det vil sige at legen og glæden ved sejlsport er omdrejningspunkt frem til omkring 15-års alderen. I denne alder har sejlerne typisk en selvbevidsthed, så de selvstændigt kan definere sig selv i forhold til deres motivation for at dyrke sejlsport.

  Nogle sejlere begejstres af naturoplevelsen som adventuresejlere, mens andre i højere grad begejstres af sportslig udvikling. Det ene udelukker absolut ikke det andet, og den lange tidshorisont er en vigtig faktor at have med i billedet, når man tilrettelægger træning af børn og unge i sejlsporten.

  Vi har god tid, hvis sejlere ønsker at dygtiggøre sig i kapsejlads, og måske også har mod på at indgå i talentudvikling og sidenhen blive elitesejlere. Hvis sejlere er begejstrede for kapsejlads, kan de påbegynde en mere målrettet træning inden for talentudvikling fra 15-årsalderen. Man bør som udgangspunkt ikke stræbe efter målrettet træning inden da – og især ikke hvis det er på bekostning af børnenes glæde ved at sejle. I dansk sejlsport har vi desværre mange eksempler på lovende unge sejlere, der har mistet motivationen i en tidlig alder, fordi træningen levner for lidt plads til at sejle for at have det sjovt.

  Alsidige muligheder og sen specialisering

  I Dansk Sejlunion er vi overbeviste om, at vi skaber de bedste alsidige muligheder og samtidig muligheden for at opnå internationalt niveau ved at lade børn og unges egen motivation ved sporten være styringsredskab for, hvordan træning og eventuelt et karrierevalg tilrettelægges.

  Derfor arbejder vi ikke med talentbegrebet og resultatfokuseret træning, før sejlerne er omkring 15 år – og vel at mærke kun, hvis sejlerne ønsker at prøve kræfter med store ambitioner i kapsejlads.

  Sen specialisering er således det pejlemærke, vi arbejder ud fra og frem mod, når vi tilrettelægger vores aldersrelaterede træning. Det sker dels på baggrund af mangeårige erfaringer inden for klubbers ungdomsarbejde samt forskning inden for talentudvikling.

  Frem for alt ønsker vi, at træningen tilrettelægges, så man indfrier følgende punkter:

  Engagement

  Flest mulige bevarer motivationen længst muligt

  Præstation

  De, der ønsker det, har muligheden for at nå verdenseliten

  Personlig udvikling

  De, der vælger sporten fra, finder alligevel deres år i sejlsporten meningsfulde og føler, at de har lært noget, som de kan tage med sig i livet

  Sejlsportstræning for børn og unge skal så vidt muligt udformes, så den indfrier punkterne "engagement", "præstation" og "personlig udvikling". På den måde er der indhold og udfordringer for alle, uanset hvad og ambitioner rækker til.

  .
  Rul til toppen

  Læs om anbefalede spor for træning