Båden om vinteren

Guide til sikker vintersejlads

Drømmer du om at forlænge sejlersæsonen? Denne artikel hjælper dig til sikker vintersejlads, så du kan sejle hele vinteren og holde dig varm og sikker.

Sikker sejlads om vinteren
Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 2. december 2022

Indhold

  Ekspandér

  Sådan sejler du sikkert i de kolde måneder

  Mange sejlere drømmer om at lade båden overvintre i vandet og på den måde forlænge glæden og oplevelserne til søs.

  Sejlads om vinteren kan byde på smukke oplevelser.

  Sejlads om vinteren kan byde på smukke oplevelser.

  Det store spørgsmål er, hvordan du holder varmen og holder dig sikker ombord. Det får du svar på i denne artikel, hvor vi både giver dig vejledning til at holde varmen og sikkerheden om læ og på kroppen.

  Artiklen er derfor delt ind i to afsnit:

  1. Hvilket udstyr og særlige sikkerhedsforanstaltninger det kræver at sejle om vinteren.
  2. Hvordan du holder du dig varm.

  Der er forskel på at sejle om sommeren og om vinteren. Men når først du har taget de rigtige forholdsregler og har været på havet i kulden de første par ture, så vil du opdage, hvor fantastisk en følelse det er.

  Du kan finde endnu mere inspiration og stille spørgsmål til erfarne vintersejlere i facebook-gruppen Vintersejlere i DK.

  Hvilket udstyr og særlige sikkerhedsforanstaltninger kræver det at sejle om vinteren?

  At være godt forberedt og have styr på bådens udstyr er ekstra vigtigt, når det er koldt. I dette afsnit har vi samlet relevante punkter til dig, så du kan sejle sikkert ud - også når det er koldt.

  Først og fremmest skal du følge de fem sejlråd. Det er måske sund fornuft for dig, men mange ulykker kan undgås ved at følge disse fem regler:

  De fem sejlråd

  1. Lær at sejle
  Uanset årstid er det vigtigt, at du har lært at sejle, inden du sejler ud. Du skal have styr på din båd og kende reglerne til søs.

  2. Hold dit grej i orden
  Vær sikker på at alt udstyr på båden er i orden og at det er vedligeholdt ordentligt. Det er også vigtigt, at du har styr på din førstehjælpskasse og på nødblus.

  3. Planlæg din tur
  Ved at have planlagt din tur ordentligt, inden du sejler ud, kan du undgå mange ulykker og ubehagelige situationer. Du skal blandt andet have styr på din påklædning, på proviant og på navigation.

  4. Hav en livline til land
  Sørg for at du kan tilkalde hjælp, hvis du får problemer. Selvom du sikkert har en mobiltelefon med dig, er det sikreste at have en VHF-radio ombord. Med den kan du få kontakt til alle andre både i nærheden og en redningsaktion kan blive igangsat hurtigt.

  5. Brug vesten
  Der skal være veste til alle ombord. Vestene skal passe til forholdene. Længere nede i denne artikel kan du læse mere om hvilken type vest du skal vælge, når du sejler vintersejlads.

  Fortæl andre, at du sejler ud

  Når du sejler vintersejlads er tiden afgørende på en anden måde end rolig sommersejlads. Derfor er det en god idé altid at fortælle andre, hvis du sejler ud. Hvor vil du sejle hen og hvornår regner du med at være hjemme? Sørg for at den information er givet til nogen, der handler og slår alarm, hvis du ikke kommer hjem i tide.

  Brug stige og livline

  Den anden store udfordring er, at vandet er koldt og at du skal derfor sikre dig, at man kan komme hurtigt ombord igen andre steder end fra en eventuel badestige, hvis uheldet er ude og du står med en MOB. Du kan med fordel fastgøre en stige, som er klar til at blive smidt over rælingen, hvis uheldet skulle ske. Det forudsætter dog, at du ikke sejler singlehanded. Det er en god idé, altid at bruge livline, når du sejler om vinteren. Så kan du sørge for at være fastspændt, når du bevæger dig omkring.

  Nødblus

  Der er ikke noget lovkrav om, at der skal være nødblus ombord i fritidsfartøjer, men Søsportens Sikkerhedsråd og Dansk Sejlunion anbefaler, at alle bådejere udstyrer båden med de anbefalede nødblus. Med nødblus ombord kan du både afværge potentielt farlige situationer og gøre opmærksom på dig selv i nødsituationer.

  Du kan læse mere om forskellige typer nødblus, om hvordan du opbevarer dem og bortskaffer dem i artiklen Guide til nødblus.

  Vindror og autopilot

  Derudover gælder det om at finde løsninger, der sikrer, at du kan sidde mest muligt i varme og læ. Derfor kan det være brugbart med et vindror eller en autopilot, så du kan sidde varmt ved kortbordet eller i læ under sprayhooden, hvis du får behov for varme.

  Hold øje med den 'tunge' vinterluft

  Kold luft er tungere og det føles derfor som om, der er mere vind, når vejret er koldere. Hvis du derfor synes at 10 m/s er for meget en sommerdag, skal du overveje at blive i havn ved endnu mindre vind om vinteren.

  Hvordan holder du dig varm?

  Når du sejler om vinteren, skal du sørge for at holde kroppen varm. Det kan du gøre ved at følge denne guide til hvilke lag, du skal iklæde dig. Derudover er der også en række punkter du skal overveje i forhold til din vest, når du sejler vintersejlads. Som en del af punkt 3 i de fem sejlråd, er det også nødvendigt, at du planlægger din sejlads, så du har sørget for proviant til den kolde tur. Der er ikke sjovt at sejle, hvis du både fryser og er sulten.

  Påklædning

  Som grundregel skal du anvende tre lag tøj for at holde varmen om bord om vinteren.

  Påklædning til vintersejlads

  Det gælder om at være godt pakket ind. Mange lag gør det nemmere at holde varmen.

  Inderst skal du have langt tætsiddende uldundertøj. Næste lag skal være bukser og en fleece trøje, som går godt op i halsen. Yderste lag skal være vind- og vandtæt.

  Hvis du allerede har et sæt sejlertøj, som du bruger resten af sæsonen, kan du tage det yderst. Hvis ikke det varmer nok, er der også vintersejlere, der sværger til flydedragt, tørdragt eller gammeldags oileregntøj. På særligt kolde dage, kan du supplere med endnu et lag - fx termobukser- og jakke.

  Udover de tre lag, skal du have en god varm hue og to par vanter, så du også sikrer dine hænder. På fødderne er termostøvler med uldsokker inderst den varmeste løsning.

  Vælg farver til dit tøj, som man kan se på lang afstand.

  Ekstra tøj og tæpper, hvis nogen bliver våde og kolde

  Husk altid at medbringe ekstra tøj og varme tæpper. Hvis en ombord bliver våd, kan det være svært at få varmen igen, hvis ikke det er muligt at skifte til tørt tøj. Du skal derfor sørge for, at der er mulighed for med det samme at få det våde tøj af og tørt på igen. Varme tæpper kan bruges ved behov både i cockpittet og om læ.

  Redningsvest

  Når du vælger en vest til din vintersejlads, er det vigtigt, at du husker på, at forholdene er anderledes end en sommerdag ombord. Du skal tage højde for andre ting i valget af den gode redningsvest til vintersejlads:

  1. Du har mere tøj på om vinteren og vandtæt tøj. Derudover er vejret ofte barskere om vinteren. Derfor skal du vælge en redningsvest med en opdrift på minimum 275N.
  2. Din redningsvest skal have lys på, da din kropstemperatur i vandet hurtigt kan komme ned, hvor varmesøgende kameraer ikke kan se dig i vandet og det derfor er altafgørende, at der er lys på din redningsvest.
  3. Din vest skal have skridtstrop, så den sidder ordentligt og ikke “smutter af” dig.
  4. Du kan også vælge den klassiske skumredningsvest, som giver mere varme. Her skal du være opmærksom på, at den skal passe til din vægt.

  Forbered varme drikke mens du er på land

  Det er en god idé at have forberedt varme drikke og lidt mad inden du sejler ud. En termokop fuld af varm kaffe, te eller kakao kan give dig varme indefra og redde en kold situation. Suppe i termokop har heller aldrig smagt bedre, end når du er ombord på din båd i kulden og kun din næsetip stikker ud. Det gælder om at tænke i gode varme løsninger, der kan give dig varme indefra. Hvis du har flere med ombord, så sørg for at lave rigeligt og hæld det på termokander.

  Hurtig energi hjælper dig med varmen

  En anden løsning til at holde på varmen, er at medbringe snacks, chokolade og müslibarer. Med hurtige små måltider kan du få energi og på den måde begrænse at du fryser. Du kan også sørge for at have frugt og nødder med, så du har flere forskellige snacks, som du hurtigt kan indtage.

  .
  Rul til toppen