Forårsklargøring | Over vandlinjen

Polering af fribord - Sådan gør du

Polering af fribordet handler ikke kun om æstetik. Hvis du giver dit fribord den rette behandling, er det beskyttet mod UV-stråler, hvilket øger levetiden.

Polering af fribord - Sådan gør du
Af: Morten Kjems - senest ajourført d. 16. marts 2022

Indhold

    Ekspandér

    Derfor skal fribordet behandles

    Hvad er et fribord?

    Fribordet er den del af skibssiden, der stikker op over vandet. På billedet her, er det den store hvide side af skibet, der rager op over vandlinjen.

    Det yderste lag af af fribordet på moderne glasfiberbåde er lavet af gelcoat. Gelcoaten skal beskytte båden mod vejr og vind. Desværre er solens UV-stråler hårde ved gelcoaten, og den bliver langsomt nedbrudt.

    Vi kan dog gøre meget for at give gelcoaten de bedste betingelser for at holde solens ødelæggende virkning stangen. En årlig polering og efterfølgende voksbehandling er det bedste værktøj, vi kan tage i brug for at forlænge gelcoatens levetid.

    Og så er der en stor tilfredsstillelse i at se et beskidt og mat fribord komme til live igen, så det står knivskarpt.

    Poleret fribord

    Når et fribord har fået den rigtige behandling, kan det blive spejlblankt. Det ser godt ud og beskytter gelcoaten ved at reflektere solens UV-stråler.

    Foto: Jesper Andersen - Lynetten Sejlklub

    Sådan får du fribordet flot

    Det skal du bruge

    • Rengøringsmiddel til gelcoat (nogen har også god erfaring med billig WC-rens)
    • Blød børste
    • En masse klude. Mikrofiberklude er gode.
    • Polermaskine (hvis du ikke vil få meget tunge arme)
    • Rubbing (kun hvis der er mindre ridser)
    • Polermiddel
    • Voks
    • En forstøver med vand

    Trin 1: Vask fribordet rent

    Begynd med at vaske hele fribordet ned. Efter en sæson og evt. en vinter på land skal der nok være noget snavs eller en fugleklat at vaske væk. Det er vigtigt at få fribordet godt rent, inden du går i gang med selve poleringen. Ellers risikerer du, at polermaskinen blot fordeler snavset på overfladen.

    Brug et rengøringsmiddel, der egner sig til opgaven. Der findes mange gode specialprodukter. Det vigtigste er dog, at alt overfladesnavs bliver vasket væk. En blød børste er god til opgaven.

    Trin 2: Rubbing (kan ofte springes over)

    Marine rubbing er et polermiddel, der er lidt grovere end den fine polish, som normalt benyttes. Den kan indeholde slibekorn og er hårdere ved overfladen. Kæmper du med mindre ridser eller oxidering i gelcoaten, kan polering med rubbing være en god ide, inden du foretager den fine polering. Rubbing kan også benyttes på mindre områder, der trænger til ekstra grundig behandling. Polering med rubbing foretages på samme måde som den fine polering. 

    Trin 3: Polering

    To sejlere i gang med polering af fribordet.

    To sejlere i gang med polering af fribordet.

    polermaskine

    Polermaskinen

    En polermaskine er afgørende for et godt resultat. Principielt kunne man godt polere med håndkraft, men man kan få fine billige polermaskiner, der nemt klarer den årlige polering. Hvis du ikke polerer oftere, er der ingen grund til at købe en dyr maskine. Det er primært kemien i polermidlet og din grundighed, der skaber resultatet. 

    Sørg for at få en maskine med skumpude og med variabel (lav) hastighed.

    Selve poleringen er enkel. Put lidt polermiddel (det kaldes ofte marine polish) på polermaskinens svamp og fordel det på et lille område på fribordet, før du tænder for maskinen.

    Start på laveste hastighed, og forøg gradvist hastigheden. Hvis du kører med for høj hastighed eller har puttet for meget polermiddel på, opdager du det hurtigt. Så vil polermidlet sprøjte og svine. Prøv dig frem, til du har fundet en god arbejdsgang.

    Det er godt at have en forstøver med vand ved hånden. Hvis polermidlet bliver sejt, kan du give det et sprøjt vand, og så er det til at arbejde med igen. 

    Tag et lille område ad gangen, og bliv ved med at polerer, til gelcoaten skinner.

    Et par sikkerhedsbriller eller et par billige solbriller er også en god ide, så du kan beskytte øjnene mod sprøjt.

    Polering Omkring Udstødning

    Polering er super effektivt omkring udstødningen, hvor der ofte er beskidt af os. Her er det nemt at se, hvad der er poleret og hvad der mangler.

    Trin 4: Voks

    Når båden er poleret og står skinnende og flot, er det tid til at forsegle gelcoaten med voks. Voksen er vandafvisende og beskytter gelcoaten mod UV-stråler. Den ligger en slags hinde over gelcoaten og sikrer, at dit gode arbejde holder sig pænt hele sæsonen.

    Voks

    En voksbehandling holder i ca. et ½ år. Derfor anbefales det at give voks to gange om året og mindst en gang.

    Påfør voksen med en svamp eller klud på et mindre område adgangen - typisk ca. 1 m2 . Voksen skal nu tørre op, til den bliver mat. Det er forskelligt fra voks til voks, hvor lang tid det tager og afhænger også af temperaturen.

    Når den er mat, tørres den overskydende voks af, mens den gnubbes ind i gelcoaten. Det kan både gøres med håndkraft med klude (gerne mikrofiberklude) eller med en polermaskine. Til voksen skal du bruge et lammeskind på maskinen eller et andet produkt der er egnet til formålet. 

    .
    Rul til toppen