Guide til sejlertøj
Hvordan vælger du det rigtige sejlertøj og holder udgifterne nede uden at gå på kompromis med hverken varme eller sikkerhed? Det får du svaret på i denne guide.
Hvordan vælger du det rigtige sejlertøj og holder udgifterne nede uden at gå på kompromis med hverken varme eller sikkerhed? Det får du svaret på i denne guide.
I denne artikel får du en guide til valg af det helt rigtige sejlertøj. Det kan være en dyr investering at anskaffe sig en komplet sejlgarderobe. Men det behøver du ikke at gøre med det samme. I denne artikel gennemgår vi, hvordan du kan vælger den rigtige påklædning uden nødvendigvis at bruge en formue.
Det er vigtigt, at vælge den rigtige påklædning, når du sejler. Sejlertøjet skal ikke kun holde vind og vand ude, det skal også transportere kroppens sved ud gennem tøjet.
Når du skal vælge sejlertøj, skal du dels vurdere dine sejlerplaner og dels vejrforholdene for at vælge det helt rigtige. Overordnet kan vi dele sejlertøj ind i to kategorier. Nemlig coastal (kystnært) og offshore (langt fra kysten) sejlertøj. Der er forskel på hvordan du skal være påklædt alt efter om du sejler coastal eller offshore. Der er også forskel på priserne.
Coastal sejlertøj:
Når du sejler kystnært, stiller det andre krav til dit sejlertøj. Coastal sejlertøj har oftest mindre krave og er ikke så kraftigt, som offshore sejlertøj. Her er også fokus på åndbarhed og bevægelighed. Coastal sejlertøj er passende til tursejleren, som sejler i sæsonen men ikke begiver sig ud på store oceankryds.
Et sæt coastal sejlertøj kan du købe for 2.000 og op til 8.000.
Offshore sejlertøj:
Når du skal sejle offshore, skal du vælge tøj, der kan holde til udfordrende vejrforhold. Du skal vælge offshore sejlertøj med høj krave og hætte, reflekser og med kraftige farver. Offshore sejlertøj er til dig, der skal ud på længere og mere krævende ture, hvor du har brug for beskyttelse mod vind og vejr.
Et sæt offshore sejlertøj kan du købe for 5.000,- og op til 16.000.
Når du vælger tøj til din sejlads, skal du bruge lag på lag princippet. Det vil sige, at du skal have flere forskellige lag på, så du derved opnår isolering ved hjælp af et 3-lags termosystem. Princippet bygger på det faktum, at vand transmitterer varme/kulde 30 gange hurtigere end luft. Derfor vil våd og fugtig hud blive 30 gange hurtigere kold end tør hud.
Du skal anvende disse tre lag for at holde dig tør og varm:
Det inderste lag eller basislaget er tættest på kroppen og skal være fremstillet af kunstfibre, som ikke suger fugt. Formålet med dette lag er at transportere fugten væk fra kroppen. Dette lag er grundlaget for de andre lag, da det ikke nytter noget at investere en masse penge i mellem- og yderlag, hvis ikke det inderste lag kan transportere sveden væk fra kroppen og videre ud til de andre lag.
Det mellemste lag skal isolere og holde kroppen varm. Det er vigtigt at du her vælger svedtransporterende materiale og aldrig bomuld, da det i stedet suger fugten. En god fleece er optimalt som mellemste lag uden på dit basislag.
Det yderste lag skal beskytte dig mod vind og vejr. Det skal være vandtæt og have en god membran, der tillader at din hud kan ånde og sikrer at sved og fugt kan fordampe. Yderlaget findes i mange forskellige prisklasser. Du kan vælge materiale der er behandlet, så det er vandafvisende og har en coating der gør stoffet både åndbart og vandtæt.
Skiundertøj:
De fleste af os har allerede skiundertøj liggende, som fint kan bruges som det inderste lag. Skiundertøj kan holde længe og bruges år efter år, hvis det vedligeholdes ordentligt.
Regntøj:
Hvis du allerede har investeret i et godt sæt regntøj med membraner, så har du et udmærket yderlag. For så er du sikret, at regntøjet både er vind- og vandtæt og at du samtidig kan ånde i det. Hvis du har et helt almindeligt sæt regntøj, er det ikke optimalt til sejlads, da det ikke tillader din krop at komme af med fugten og du vil derfor blive kold og klam under regntøjet. Olieregntøj er heller ikke en god løsning, da du får samme problem med at komme af med fugten og derfor ender med at blive fugtig og kold under yderlaget.
Hold dig fra bomuld:
Du skal gå langt udenom din gamle bomuldstrøje eller dine jeans, når du skal vælge tøj til sejlturen. Disse materialer holder nemlig på fugten og du kan være sikker på, at sejlturen bliver en våd og klam affære.
Når du skal vælge det rigtige sæt sejlertøj til dig, er det vigtigt, at du gør dit forarbejde. Hvis du vælger det rigtige sæt, der passer til dine behov, er det et sæt, som kan holde i mange år og holde dig varm og tør uanset vind - og vejrforhold. Der er derfor en række punkter, som du skal forholde dig til, inden du laver dit store køb.
Hvilket behov har du? Sejler du oftest coastal eller offshore? Det er afgørende for hvilket sæt, du skal vælge. Så hvis du har planer om langtur eller gerne vil sejle mere offshore, så skal du have det med i dine overvejelser, når du køber sejlertøj.
Har du brug for ekstra lange ben eller ærmer, så er det vigtigt at have det med i din søgning fra starten. Et nyt sæt sejlertøj med ærmer eller ben der stumper - det er for ærgerligt!
Sørg for at vælge en sejlerjakke, der kan lukkes langt oppe i halsen og har fleece i kraven, så du er godt beskyttet mod vind og vejr. Du skal også kigge efter, at der er en ordentlig lukning ved håndleddet, så der ikke ryger regn og vind direkte ind i ærmet. De skal kunne lukkes tæt rundt om dine handsker og slutte til. Alle syninger skal være tapede og lommeåbningerne vandafvisende.
Når du har styr på dine tre lag og har sikret dig, at du ikke bliver fugtig og klam, skal du flytte fokus til resten af kroppen. Det er nemlig også nødvendigt at holde hoved, fødder og hænder varme og tørre. Det vigtigste, når du vælger udstyr til fødder og hænder, er at du kan holde dig tør og varm. Her gælder samme princip som ved valg af sejlertøj. Det er nemlig også her altafgørende, at fugten kan bevæge sig ud, så hænder og fødder ikke bliver våde og klamme.
Når du vælger sejlerstøvler eller sejlersko er det også relevant, at du har en god støtte omkring fod og ankel og at sålen er skridsikker, så du ikke glider på dækket, når du bevæger dig rundt. Du kan finde et stort udvalg af sejlergummistøvler, som opfylder kravene og kan holde dig tør og sikker. Med en god skisok som inderste lag, er du godt stillet, når du skal bevæge dig ud i lidt koldere vejr.
Når du skal vælge handsker til sejlads, skal du primært fokusere på, at du ikke brænder dine fingre og håndflader, når skødetovet løber igennem dine hænder. Sørg derfor for at vælge handsker med forstærkning i både håndfladen og på undersiden af fingrene. Hvis du sejler i koldere og barskere vejr, skal du også fokusere på at holde dine hænder varme og tørre. Her kan det være en god idé med flere lag efter samme principper som sejlertøjet. Husk at fugten skal kunne transporteres væk fra huden.
Hvis du sejler i vejr, der kræver at hoved og hals beskyttes, kan du med fordel vælge en hue der både dækker hals og hoved og kun har hul ved øjnene. Træk derefter hætten over og du har to lag. Et lag der holder på varmen og leder fugten væk og det andet lag fra jakkens hætte, der er både vind- og vandtæt og leder fugten væk fra huden.
Når du sejleri varmt vejr om sommeren, er det en god idé at tænke over, at din påklædning skal beskytte dig mod solens stråler. Du kan med fordel anskaffe dig en god hat, der beskytter ansigt, hoved og nakke. Derudover er det en god idé at have et par gode solbriller med UV-beskyttelse. Pas på du ikke taber dem. Du kan også skifte sejlerbukserne ud med et par shorts i et tyndt materiale, der tørrer hurtigt, hvis du bliver våd. Husk altid vesten uanset hvor varmt det er.
Overvejer du at sejle om vinteren og dermed dyrke mere ekstrem sejlads, kan en flydedragt være løsningen for dig. En flydedragt er dog hverken en redningsvest eller en overlevelsesdragt. Det er derimod en dragt, der gør, at du automatisk holder dig flydende længere og ikke fryser lige så hurtigt.
Flydedragter skal være godkendt i henhold til de standarder, der er på området. Du skal derfor sikre dig, at din flydedragt er CE-mærket og testet i henhold til standarder. Du skal altid prøve flydedragten, inden du køber den for at være sikker på, at den sidder som den skal og passer både i længde og bredde. Prøv gerne med din redningsvest på også. Vælg en flydedragt i farver der lyser op, så du lettere kan ses i vandet, hvis du falder i. Gå efter en flydedragt med store lommer både ved skuldre og lår, så du både kan opbevare VHF eller mobiltelefon og en hue og handsker, som er til at få fat på, hvis du falder i vandet.