Indhold

    Ekspandér

    Om stand up paddle

    Stand Up Paddle (SUP) har rødder i den hawaiianske kultur. Her valgte surferne at stille sig op på deres surfboards, så de med en padle kunne få nok fart på til at kunne surfe - selv på de dage, hvor bølgerne ikke var perfekte til bølgesurf.

    SUP er de seneste 10 år blevet en stor fritidsaktivitet i Danmark. SUP har udviklet sig til også at være en stor aktivitet på fladt vand, og både klubber og surfskoler har taget aktiviteten til sig.

    SUP er især populært som motionsform, når de danske kyster, søer og åer skal udforskes.

    Er SUP noget for mig?

    SUP er for alle! Men for at få den bedste oplevelse, anbefaler Dansk Sejlunion, at du tager et kort introduktionskursus til aktiviteten - og hvis du vil ind i fællesskaber eller blive dygtig på kort tid, at du melder dig ind i en klub.

    Hvis du elsker at være på vandet og i naturen, så kan du med SUP få helt ekstraordinære oplevelser.

    SUB børn og voksne

    SUP er både for børn og voksne

    Hvordan kan jeg prøve SUP?

    Vil du gerne afprøve SUP, så findes der masser af klubber og surfskoler, der tilbyder prøvetimer eller korte kurser.

    De fleste begyndere er efter et par timers undervisning, fortrolig med SUP, når det angår de helt basale ting.

    Kaster du dig selv ud i SUP på egen hånd, så husk at være opmærksom på vind og vejr og hold dig tæt på kysten. Som begynder skal du være opmærksom på, at SUP i udgangspunktet er let at gå til. Men for at din sikkerhed er i orden, skal du aldrig være overmodig! Du bør fx aldrig tage ud i fralandsvind, og du skal være bevidst om, at det er ganske hårdt at padle i sidevind eller modvind - selv fra vindstyrker omkring 5 m/sek.

    Du skal også være opmærksom på, at du af hensyn til sikkerhed altid skal have en leash om sin fod (sikkerhedsline mellem board og person), ligesom man skal bære svømmevest.

    Det er lovpligtigt at medbringe vest. At det er lovpligtigt er ikke det vigtigste argument. Det er ganke enkelt sund fornuft! Det gælder også hvis man er flere på brættet som fx forældre/barn. Man skal ikke kun have vesten med - man bør have den på. 

    Se mere om forskellige slags veste i video herunder. 

    Hvad koster SUP?

    Den billigste måde at komme i gang med SUP på er, at melde sig ind i en klub og låne udstyr, eller leje det for et symbolsk beløb. Prisen for et årsmedlemsskab ligger omkring 800-1000 kr. (inkl. Udstyr). Se hvilke sejlklubber der har SUP som aktivitet i oversigtskortet.

    Du kan også tage et kursus hos en kommerciel surfskole. Et 2,5 timers kursus på en surfskole koster typisk omkring 600 kr.

    Dansk Sejlunion anbefaler, at du tager et introduktionskursus.

    Fordelen ved at melde sig ind i en klub er bl.a., at du kan prøve forskelligt udstyr, inden man selv investerer i det, som passer til dine behov. 

    Valg af udstyr

    Som begynder er der mange, der vælger at købe eget udstyr for at komme i gang på egen hånd. Markedet byder på meget forskelligt udstyr. Dansk Sejlunion anbefaler, at du som begynder forholder dig til, om du ønsker "strandlegetøj" eller "idrætsudstyr".

    Forskellene mellem "strandlegetøj" og "idrætsudstyr" kan man opdele i forskellige kategorier.

    Hardboards er et sikkert valg, som typisk bliver truffet efter nogen erfaring.

    Men oftest vælger begyndere ganske forståeligt at købe et oppusteligt board, eftersom det er let at opbevare og håndtere. Nedenstående vejledning angår kun oppustelige boards. 

    Oppustelige boards

    Vælger man et oppusteligt board, skal man gøre sig flere overvejelser.

    De billigste boards og pakker:
    De billigste boards i byggemarkeder, webshops, dagligvarebutikker m.m. er oftest i meget ringe i kvalitet og har ikke en god performance. Limninger og materialer er ofte meget ringe. Boardets såkaldte outline er afgørende for performance, og der findes ingen af de helt billige boards på markedet, som reelt har en god performance.

    De billigste boards er kun egnet som strandlegetøj, og man bør ikke tage på tur, hvor man kommer langt væk fra kysten. 

    Idrætsudstyr:
    Hvis man har budget til at betale lidt mere, får man også mere for pengene. Hvis man er sikker på, at man gerne vil dyrke SUP som motion og idræt, bør man investere i noget udstyr, som reelt er egnet til idræt på vandet. Det koster lidt mere - typisk nogle tusinde kroner - at gå niveauet op fra "strandlegetøj" til "idrætsudstyr". Til gengæld får man noget udstyr, som er langt bedre i forhold til holdbarhed og dermed også sikkerhed. Materialer og limninger er bedre, og man kan også overveje, hvilke performance kvaliteter, man søger - fx allround eller touring.   

    Sportsudstyr:
    I den højeste prisgruppe kan man købe oppustelige SUP-boards, som reelt er sportsudstyr. Forskellen fra "strandlegetøj" i den laveste prisgrupppe og "idrætsudstyr" i den mellemste prigruppe er, at oppustelige boards som "sportsudstyr" er produceret med stor nøjagtighed. Der er kun få fabrikker internationalt, der svejser og limer SUPs på samme måde som redningsbåde. Det er også kun anerkendte 'brands', som får producet deres boards på disse fabrikker. Hvis man passer på sådant producerede boards på land, er holdbarheden ekstrem, og det er også de eneste SUP-boards, som reelt er så sikre, at man kan begive sig ud på åbent vand et godt stykke fra kysten - naturligvis med de sikkerhedsmæssige overvejelser, som altid gør sig gældende, når man færdes til søs. 

    Anbefalinger om oppustelige boards til begyndere:

    Man kan købe meget billige pakkeløsninger i fx byggemarkeder, dagligvarebutikker og webshops, og det kan være udmærket - og faktisk rigtig godt - til at lege med tæt ved land. Køber man meget billige pakkeløsninger, er det oftest "strandlegetøj", som ikke er velegnet til at dyrke SUP som idræt.

    Pris og kvalitet hænger sammen. Meget billige boards har oftest en ringe kvalitet i limninger og materialer. Billige boards kan oftest sammenlignes med en billig gummibåd. Padlerne i de billige pakker er uden undtagelse i en meget ringe kvalitet og ubrugelige, hvis man vil dyrke SUP som idræt.

    Kun de dyreste oppustelige boards er svejset i samlingerne, og alene sådanne boards er velegnede til at tage et godt stykke ud fra kysten eller på tværs af en større sø. 

    Hvis man vil investere i SUP-udstyr til idræt - altså ikke alene som strandlegetøj - anbefaler Dansk Sejlunion, at man henvender sig til anerkendte forhandlere, som kan give kompetent vejledning. 

    .
    Rul til toppen

    Læs også: