Indhold

  Om stand up paddle

  Stand Up Paddle (SUP) har rødder i den hawaiianske kultur. Her valgte surferne at stille sig op på deres surfboards, så de med en padle kunne få nok fart på til at kunne surfe - selv på de dage, hvor bølgerne ikke var perfekte til bølgesurf.

  SUP er de seneste 10 år blevet en stor fritidsaktivitet i Danmark. Sporten har udviklet sig til også at være en stor aktivitet på fladt vand, og både klubber og surfskoler har taget aktiviteten til sig.

  SUP er især populært som motionsform, når de danske kyster, søer og åer skal udforskes.

  Er SUP noget for mig?

  SUP er for alle! Men for at få den bedste oplevelse, anbefaler Dansk Sejlunion, at du tager et kort introduktionskursus til aktiviteten - og hvis du vil ind i fællesskaber eller blive dygtig på kort tid, at du melder dig ind i en klub.

  Hvis du elsker at være på vandet og i naturen, så kan du med SUP få helt ekstraordinære oplevelser.

  SUB børn og voksne

  SUP er både for børn og voksne

  Hvordan kan jeg prøve SUP?

  Vil du gerne afprøve SUP, så findes der masser af klubber, foreninger og surfskoler der tilbyder prøvetimer eller korte kurser.

  De fleste begyndere er efter et par timers undervisning, fortrolig med SUP, når det angår de helt basale ting.

  Kaster du dig selv ud i SUP på egen hånd, så husk at være opmærksom på vind og vejr og hold dig tæt på kysten. Som begynder skal du være opmærksom på, at SUP i udgangspunktet er let at gå til. Men for at din sikkerhed er i orden, skal du aldrig være overmodig! Du bør fx aldrig tage ud i fralandsvind, og du skal være bevidst om, at det er ganske hårdt at padle i sidevind eller modvind - selv fra vindstyrker omkring 5 m/sek.

  Du skal også være opmærksom på, at man af hensyn til sikkerhed altid skal have en leash om sin fod (sikkerhedsline mellem board og person), ligesom man bør bære svømmevest. Det er lovpligtigt at medbringe vest - også hvis man er flere på brættet som fx forældre/barn. Der skal medbringes veste til alle, og Dansk Sejlunion anbefaler, at man har vesten på. 

  Se mere om forskellige slags veste i video herunder. 

  Hvad koster SUP?

  Den billigste måde at komme i gang med SUP på er, at melde sig ind i en sejlklub og låne udstyr, eller leje det for et symbolsk beløb. Prisen for et årsmedlemsskab ligger omkring 800-1000 kr. (inkl. Udstyr). Se hvilke sejlklubber der har SUP som aktivitet i oversigtskortet.

  Du kan også tage et kursus hos en kommerciel surfskole. Et 2,5 timers kursus på en surfskole koster typisk omkring 600 kr.

  Dansk Sejlunion anbefaler, at du tager et introduktionskursus, men der er også mange, der vælger at købe eget udstyr for at komme i gang på egen hånd. Markedet byder på meget forskelligt udstyr. Dansk Sejlunion anbefaler, at du som begynder forholder dig til, om du ønsker "strandlegetøj" eller "sportsudstyr".

  Man købe meget billige pakkeløsninger i fx byggemarkeder og dagligvarebutikker, og det kan være udmærket til at lege med tæt ved land. Køber man meget billige pakkeløsninger, er det oftest "strandlegetøj", som ikke er velegnet til at dyrke SUP som idræt.

  Hos maritime forhandlere og surfbutikker kan man få kompetent vejledning inden for SUP - herunder om det kan kategoriseres som sportsudstyr velegnet til idræt - dvs. udstyr, hvor man fx kan tage på længere ture - eller om man har at gøre med "strandlegetøj".

  .
  Rul til toppen

  Læs også: