Corona har tæret på fællesskabet i klubben

De sociale arrangementer er den lim, der holder klubfællesskabet intakt. Derfor er det også med en vis spænding, at Vallensbæk Sejlklub nu går en ny sæson i møde.

Senest ajourført d. 12. marts 2021

11. marts 2020. En dato, der er gået over i historiebøgerne som den dag, statsminister Mette Frederiksen bebudede en hidtil uset nedlukning af samfundet som konsekvens af den globale pandemi. Også sejlklubberne, der stod overfor sæsonstart, klargøring og stævneforberedelser blev som bekendt ramt og måtte lukke ned for aktiviteterne med kort varsel. I disse dage markerer vi etårsdagen for det famøse pressemøde og de store nedlukninger, der blev udrullet i dagene, der fulgte.

I den anledning har vi taget lille snak med Christian Mørch, formand for Vallensbæk Sejlklub. Som mange andre klubber har Vallensbæk måttet ty til kreative løsninger inden for meget smalle rammer for at få aktiviteter til at lykkes. Det gjaldt blandt andet den første markering af sæsonens begyndelsen.

– Vi blev hurtigt enige om, at forårets standerskifte skulle markeres, selv om vi ikke kunne mødes alle sammen. Vi ville gerne indgyde håb i den situation, vi stod i, som på det tidspunkt så rimelig sort ud, husker han.

Derfor mødtes de tre mennesker, en af dem bevæbnet med et kamera og livestreamede det hele.

– Vi gjorde præcis, som vi plejer – bare uden nogle mennesker. Det var lidt specielt. Efter standerskiftet ville vi jo normalt gå i gang på fuld drøn ugen efter med kapsejlads, sejlerskole, ungdomssejlads og så videre. Jeg plejer også at stå og fortælle om alle de spændende ting, der venter. Men der var jo ikke noget, der ventede. Vi var kun lige i færd med at starte ungdomsaktiviteter op igen. Sejlerskole og tirsdagsmatchen lå døde.

Få sociale aktivteter

Som året udviklede sig, lykkedes det alligevel at komme i gang med en række idrætsmæssige aktiviteter. Selv årets klubmesterskab blev afholdt med coronabobler og afmærkede tilskuerpladser.

Det sportslige, siger han, har derfor langt hen ad vejen fungeret ok omstændighederne taget i betragtning. Det, der har været særligt udfordrende, er selve limen i klubben – fællesskabet.

– Fællesskabet har stor betydning for klubbens videre udvikling. Derfor betyder de få begivenheder, hvor vi er sammen på tværs meget. Det kan være generalforsamlingen, standerskiftet og de sociale arrangementer, hvor vi eksempelvis spiser sammen. Det er her, fællesskabsfølelsen opstår. Man taler med nogen, som man måske ikke taler med så tit, og så opstår nye ideer. Derfor er de fælles aktiviteter så utroligt vigtige, siger han.

Men i løbet af det sidste år har der ikke været nogen af den slags arrangementer i Vallensbæk Sejlklub. Derfor er det også med en vis spændthed, at klubbens formand nu går en ny sæson i møde.

– Man kan man godt sætte de sociale arrangementer på standby for en periode. Men jeg kan godt være nervøs for, at der er efterveer. Der er et underskud i klubben, vi skal have rettet op på, når vi igen må mødes i et større fællesskab.

Fokus på de nye sejlere

Særligt de mange nye medlemmer, klubben har fået i løbet af sæsonen, er han spændt på, om de kan fastholde.

­– Vi har fået rigtig mange nye medlemmer sidste år, hvilket vi er meget glade for. Til gengæld ved vi erfaringsmæssigt, at de melder sig ud, hvis de ikke hurtigt bliver inkluderet i fællesskabet. Netop dét har været udfordrende for os, da alle sociale arrangementer stort set har været aflyst. Den nød har vi endnu ikke knækket helt.

Derfor har klubben også overvejet at ty til digitale arrangementer som kompensation. Men det er ikke helt optimalt, når det primære formål er at socialisere, påpeger han.

– Jeg håber, vi kan gøre mere for de helt nye sejlere, når det hele åbner op igen. Vi vil jo så gerne, at de fastholder interessen og fortsætter med at nyde vandet sammen med os andre.

.
Rul til toppen

Læs mere