Sådan forbereder du en god natsejlads

Drømmer du om at sejle længere og tage hele døgnet i brug? Så kan du i denne artikel lære hvordan du forbereder dig på natsejlads, så det bliver en succes.

Natsejlads
Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 3. november 2023

Indhold

    Ekspandér

    Sejlads om natten

    Der er forskel på at sejle dag og nat, og det kræver en anden planlægning at sejle natsejlads. Der kan være mange gode grunde til, at du vælger at sejle natsejlads - altså udover at det er en fantastisk oplevelse.

    Det kan være, at du kommer ud for vindstille vejr og derfor ikke kan nå frem til din planlagte destination i tide. Derved kan det blive nødvendigt at sejle i mørke.

    Det kan også tænkes, at du ønsker at planlægge længere ture, og dermed tage hele døgnet i brug.

    Måske sejler du med børn ombord og vil udnytte nætterne, når de sover - for at undgå kedsomhed ombord.

    Uanset hvad årsagen er, gør natsejlads din sejladsplanlægning langt mere fleksibel og du vil få oplevelser, som er anderledes, end når du kun sejler dagsejlads. Men det kræver forberedelse og i denne artikel får du at vide, hvordan du bedst forbereder dig, så natsejladsen bliver en succes for alle ombord.

    Planlægning inden afgang

    Du skal sørge for at planlægge din sejlads inden afgang. På den måde skaber du de bedste forudsætninger for at få en god natsejlads og komme sikkert og trygt frem til din planlagte destination.

    Planlægning af rute

    Du skal sørge for at planlægge din rute inden afgang:

    • Hvor vil du sejle hen?
    • Hvilke udfordringer kan du møde på vejen?
    • Hvordan er vejrudsigten?
    • Er der forhold, som du skal være opmærksom på?

    Lav en vagtplan

    Lav en vagtplan hvis I er flere, så alle får sovet. Afhængig af hvor mange I er ombord, kan I planlægge at man har vagten to, tre eller fire timer og derefter går til køjs og får hvilet.

    Informer andre om din tur

    Fortæl andre at du sejler ud og hvornår du forventer at være fremme. Det er vigtigt at have den sikkerhedsline til land, så de informerede undrer sig og reagerer, hvis ikke de hører fra dig som planlagt.

    Kulde

    Påklædning til turen skal planlægges godt inden, for det kan være meget koldt at sejle om natten.

    • Påklædning:
      Når du sejler om natten, skal du have mulighed for at tage flere lag på, når kulden kommer krybende. Det er derfor en god idé at have både langt undertøj, tyk fleece og vind- og vandtæt tøj yderst. Sørg også for at have noget varmt til hoved, hænder og fødder med.
    • Tæpper/sovepose:
      Du skal også medbringe ekstra tæpper og eventuelt en sovepose, som du kan tage over dig, når du sidder i cockpittet og som du kan bruge, hvis du trænger til ekstra varme efter din nattevagt, når du kryber til køjs.
    • Læs også: Få flere tips til at holde varmen i artiklen: Guide til sikker vintersejlads.

    Proviant

    Du skal sørge for at have rigeligt med proviant med, så du løbende kan få varme og energi i din krop.

    • Varme drikke
      Lav varme drikke i termokander og termokopper inden afgang, så du ikke skal kæmpe med at koge vand i mørket, men derimod har nem adgang til varme drikke hele natten.
    • Mad
      Nemme retter som pastasalat, supper, risretter kan forberedes i termokopper eller plastikbeholdere.
    • Snacks
      Nemme og hurtige snacks som müslibarer, chokolade, nødder og tørret frugt kan holde dig kørende en nat, hvor du er ved at gå kold.

    Navigation

    GPS, kortplotter

    Som en del af din forberedelse inden afgang, skal du plotte din rute ind. Derved undgår du at være nødsaget til at tage “hovsa-løsninger” undervejs, hvor du er præget af mørke og kulde.

    Søkort (papir)

    Har du ikke GPS og kortplotter ombord, skal din planlægning foregå på et almindeligt papir søkort. Her skal du huske at tage pejlinger undervejs, så du hele tiden følger med i din rute og sikrer dig at du er på rette vej.

    Brug dit nattesyn

    'Nattesyn' er øjnenes naturlige måde at tilpasse sig mørke. Efter 10 - 15 minutter i mørke omgivelser åbner pupillerne i øjnene sig ekstra op og tager mere lys ind. Det giver øget lysfølsomhed og et bedre syn i mørke. Derfor er nattesynet vigtigt for sikkerheden.

    Nattesynet bliver dog nemt forstyrret. Så snart øjnene bliver mødt af kraftigt lys trækker pupillerne sig sammen og så forsvinder nattesynet. Rødt lys har dog ikke denne effekt og derfor kan du bruge rødt lys om natten uden at miste nattesynet.

    Råd til at få og beholde nattesynet:

    • Sluk lyset, så du får nattesyn og ikke generes af lys, der hæmmer udviklingen af nattesynet.
    • Dæmp lysstyrken i plotter eller tablet (sæt et rødfilter på, hvis muligt). Sluk gerne for skærmen og sejl på kompasset. Tjek plotter/tablet periodisk.
    • Brug natlys (rødt lys der ikke svækker nattesynet) i lamper og pandelamper, hvor det er muligt.

    Råd til sikkerhed og udstyr

    Reb ned tidligt

    Når du sejler om natten, skal du rebe ned inden mørket falder på. Det skal du for at undgå, at du pludselig står i en voldsom situation, som kunne være undgået med rebede sejl. Gør det derfor til en vane altid at rebe tidligt.

    Redningsvest med lys

    Hav redningsveste til alle ombord og er du på vagt, skal du have den på. Du skal have redningsveste med lys, som tænder automatisk i berøring med vandet.

    Livline

    Hav altid livline på når du er på vagt om natten. Hvis resten af båden sover, er det din sikkerhed, hvis der pludselig sker noget uforudset.

    VHF radio

    Har du en håndholdt VHF-radio, så hav den hos dig i cockpittet i en vandtæt pose(hvis ikke den er vandtæt i sig selv). Den er din sikre livline til kontakt med både havne, andre både og hjælp, hvis du får brug for det.

    Lygter og lamper

    For sikkerhed ombord, er det meget vigtigt at du har forskellige typer af lygter med dig. Hvis uheldet er ude og du står med en MOB (mand over bord), skal du kunne lyse personen i vandet op uanset hvor mørkt det er. Derudover kan du bruge en kraftig lygte til flere handlinger.

    Søgelygte/håndspot

    En søgelygte er en meget kraftig lampe, der kan lyse langt. Den bruges blandt andet til at:

    • at oplyse refleksbånd på bøjer.
    • at oplyse både mennesker og båd ved uheld.
    • at orientere sig i havn og finde en plads.
    • at lyse sejlene op (hvis strøm og lanterner svigter).
    Pandelampe til natsejlads

    Pandelamper

    En pandelampe (og gerne flere)  er et uundværligt redskab, når du sejler om natten. Hvis der opstår pludselige motorproblemer eller andet, som kræver at du har hænderne fri til at arbejde, er pandelampen vigtig at have ombord. Sørg for at vælge én, der er vandtæt og gerne en med mulighed for at vælge rødt lys.

    Ankomst til (fremmed) havn om natten

    At ankomme til en havn, du ikke kender, kan kan være stressende selv i dagslys. Om natten, når det er mørkt, bliver opgaven med at finde en ledig plads og komme sikkert ind ikke nemmere. Derfor er det vigtigt at være ekstra godt forberedt, når du går i havn om natten. Med den rette forberedelse og øvelse kan det dog være en rolig og smuk oplevelse at ankomme til havn, hvor alle andre sover.

    Råd til at komme sikkert i havn om natten:

    • Undersøg kort over havnen
      Som en del af din planlægning inden afgang, skal du altid planlægge ankomsten til din udvalgte destination. Det gør du ved at undersøge kort over den nye og fremmede havn og orientere dig om der er særlige forhold, som du skal være opmærksom på. Hvis behovet for at gå ind i en fremmed havn opstår akut undervejs, må du sætte tid af på havet til at undersøge havnens forhold.
    • Hav en plan
      Ligesom du ikke skal sejle ud uden at have en plan, skal du heller ikke sejle ind i en havn uden at have en plan. Du skal faktisk både have en plan A og en plan B. Hvordan er vind- og vejrforhold, hvordan er dybden i havnen, hvor nemt er det at komme rundt og hvordan ser det ud med pladser. Hav overvejet alle disse ting inden og læg så både en plan A og en plan B.
    • Brug en søgelygte
      Hvis I er flere ombord, så sørg for at have en mand i stævnen med en søgelampe, så I kan se hvad I sejler ind til. Er du alene ombord må du selv bruge søgelampen og så er det nu, din planlægning virker gavner dig. Husk at søgelampen skal være opladet!
    .
    Rul til toppen