Takt og tone i havnen - uskrevne regler

Hvilke uskrevne regler er der, når vi færdes i havnene og hvordan kan vi bedst tage hensyn til hinanden? Det kan du læse med om i denne artikel.

Takt og tone i havnen - uskrevne regler
Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 3. november 2023

Indhold

    Ekspandér

    Denne artikel handler om takt og tone i havnen. Du vil få viden om de uskrevne regler, der ofte kan være svære at gennemskue, især når du er ny i havnemiljøet. En respektfuld tilgang til andre sejlere i havnen forbedrer ikke kun den sociale dynamik blandt lystsejlere, men bidrager også til en mere sikker og behagelig oplevelse for alle.

    Artiklen er ikke tænkt som en løftet pegefinger, men snarere som en hjælpende hånd til både den erfarne og den nye sejler. Overordnet kan det siges, at det handler om at tage hensyn til hinanden og vise hinanden respekt.

    Vigtigheden af takt og tone i havnen

    Det giver sig selv, at det er vigtigt at have enighed om, hvordan man færdes i havnene. Hvis alle sejlere følger de samme regler, bidrager det til et mere positivt miljø, hvor alle trives, og hvor konflikter og uoverensstemmelser undgås.

    Det problematiske ved sådanne regler kan være, at de ofte er uskrevne og derfor svære at gennemskue. Overleveringen af de uskrevne regler sker derfor ofte i en tilspidset situation, hvor den ene part er træt af en bestemt handling fra den anden. Det kan for eksempel handle om, hvordan og hvor man krydser en andens båd, hvis man ligger i anden eller tredje række i en fyldt havn.

    Selvom vi måske ikke kender alle de mange uskrevne regler, kan man komme langt med nysgerrighed og lysten til både at lære fra sig og lære nyt. Vi er alle på havet og dermed i havnene for at skabe gode oplevelser og minder.

    Uskrevne regler i havnen

    I dette afsnit vil vi gennemgå nogle af de uskrevne regler for takt og tone i havnene. De er udvalgt, fordi det er dem, der oftest skaber uoverensstemmelser og konflikter, og derfor vil vi dykke ned i dem.

    Hvor mange både må man ligge uden på hinanden?

    Antallet af både, man må ligge i række uden på hinanden, afhænger af den enkelte havn, vind- og vejrforhold, og det er i sidste ende havnefogeden, der har det endelige ord i forhold til dette. Der er overraskende nok altid plads til en båd mere, hvis alle er med på at arbejde for det.

    Må man nægte andre at lægge sig uden på?

    Det kan besvares rimelig kort. Du må ikke nægte andre at lægge sig uden på din båd, og du må heller ikke blokere ved at fortøjre din dinghy eller SUP board på siden af din båd. I tilfælde, hvor besætningen på en markant større båd end din egen ønsker at lægge sig uden på dig, kan du af sikkerhedsmæssige hensyn godt afvise det. Hvis det er muligt, kan du foreslå, at I bytter plads, så du lægger dig udenpå den større båd.

    Når vi ligger flere både uden på hinanden, er det en god idé at varsle bådene uden på dig om, hvornår du skal sejle, så de også har mulighed for at planlægge deres afgang i god tid.

    Må man gå på andres både? Skal man egentlig tage skoene af? Og hvad hvis man har hund med?

    Når man ligger uden på hinanden i fyldte havne, er det nødvendigt at kunne komme i havn. Derfor må man selvfølgelig godt gå over andres både for at komme frem og tilbage til sin egen båd. Der er dog en række punkter, som man skal overholde for at vise hensyn til de andre bådejere:

    • Forstyr mindst muligt.
    • Kryds altid den/de inderste både i stævnen foran masten, så du ikke går direkte ned i cockpittets privatliv.
    • Hvis bådejeren på den inderste båd ønsker, at du skal tage skoene af, er det god stil at acceptere det krav. Det kan for eksempel være, hvis du har sko på med en hæl, der laver mærker eller har meget beskidte såler.
    • Hvis du har en hund med, skal du være indstillet på at tage en snak med de inderste både om, hvorvidt de har problemer med, at din hund krydser deres båd. Måske er ejeren øm om sit teakdæk og nervøs for, om hunden ridser dækket med sine kløer. Andre ejere er måske ikke bekymrede.

    Derfor er dialog vejen frem, så du sikrer at tage hensyn til de inderste bådes besætninger. Måske kan en mulig løsning være at bytte plads, så du kan komme direkte i land med din hund.

    Hvornår skal der være ro i havnene?

    Vi har forskellige måder at bruge havnene på og forskellige måder at være sejlere på. Der skal være plads til alle - både dem der ønsker at lukke ned tidligt og dem der ønsker at høre musik og have venner ombord. De enkelte havne har et reglement for, hvornår der må støjes i havnene og hvornår der skal være ro.

    I Københavns Havn gælder for eksempel følgende: “Støj fra forstærket musik er forbudt i tidsrummet kl. 22-07, med mindre havnemyndigheden har givet skriftlig tilladelse.”

    En god tommelfingerregel er, at hvis man ved, at snakken og musikken bliver lidt høj i cockpittet, kan man om muligt lægge sig væk fra andre både og på den måde tage hensyn.

    Skal man altid tilbyde sin hjælp, når der kommer både ind i havnen?

    Det er god stil at tilbyde din hjælp til andre både, der kommer i havn. Det værste, der kan ske, hvis du tilbyder din hjælp, er, at der ikke er behov for den. Men så har du alligevel taget godt imod den nytilkomne båd, og det kan føre til en god snak og hyggeligt samvær.

    Miljømæssig hensyntagen

    Vi har alle et ansvar for at passe godt på havnene - også når det gælder håndtering af affald. Havnens affaldssortering skal derfor altid bruges korrekt. Det er selvfølgelig god stil at samle skrald op, hvis du støder på det, enten i havnene eller på havet.

    Tøm aldrig din holdingstank i havnen eller tæt på land (den skal tømmes mindst 12 sømil fra kysten). Brug i stedet havnens tømningsanlæg, hvis det findes.

    Afrunding

    I denne artikel har vi udforsket betydningen af takt og tone i havnen. Vi har set, hvordan uskrevne regler, der kan være svære at gennemskue, spiller en afgørende rolle i havnemiljøet. En respektfuld tilgang til interaktioner i havnen bidrager ikke kun til en bedre social dynamik blandt sejlere, men også til en mere sikker og behagelig oplevelse for alle.

    Uanset om man er erfaren eller ny sejler, handler det grundlæggende om at tage hensyn til hinanden og vise respekt. Det er vigtigt at huske, at vi alle er på havet og i havnene for at skabe gode oplevelser og minder.

    Høflighed og hensynsfuld adfærd er nøglen til at opretholde et positivt og harmonisk havnemiljø. Og hvis du er i tvivl, så kan du spørge din nabo om et godt råd eller hans/hendes erfaring.

    .
    Rul til toppen