Rig og sejl

Vask og opbevaring af sejl

Dine sejl kan holde længe, hvis du passer ordentligt på dem. Her lærer du at vaske dem fri for salt og opbevare dem, så de ikke tager skade.

Vask af sejl på sejlbåd
Af: Morten Kjems - senest ajourført d. 28. september 2023

Indhold

  Ekspandér

  Derfor skal sejlene vaskes

  Efter en sæson er sejlene blevet udsat for en masse salt. Der er salt i luften og der kommer masser af sprøjt og skum fra bølgerne, der indeholder salt. Alt dette sætter sig på sejlene.

  salr krystaller - salt kan ødelægge sejldug

  De små saltkrystaller, der sætter sig i sejlets fibre, suger fugt, som kan gøre sejlet jordslået.

  Saltet gør to ting ved sejlet, som vi ønsker at undgå. De mikroskopiske saltkrystaller kan gnave i sejlets fibre, når det blafrer og det mørner langsomt sejlet. Den anden effekt salt har på sejlene er, at salt binder fugt. Når der er høj luftfugtighed optager salt fugt fra luften og når der er lav luftfugtighed, afgiver saltet fugten igen. Almindeligt snavs suger også fugt og kondens til sig. Da fugt er grobund for skimmel og mug, kan vi ved at vaske vores sejl fri for salt og snavs, mindske risikoen for, at mug og skimmel opstår.

  Metaldele på sejlet som løjerter og ringe har heller ikke godt af salt, der øger korrosion. Vær ekstra opmærksom på at skylle alt metal, når sejlet bliver vasket.

  Lad regnen vaske sejlene

  En måde at få skyllet sine sejl er at tage en sejltur i øsende regnvejr. Som regel forsøger vi at undgå sejlads i regnvejr, men hvis du har mulighed for at tage en tur i en god gang dagsregn, kan du på den måde få skyllet sejlene i ferskvand. Det er en god idé at sejle på både styrbord og bagbord halse, så regnen rammer sejlet på begge sider. Du kan også hejse sejlene på en vindstille regnvejrsdag, mens båden er i havn.

  Når regnen har vasket sejlene, står du med nogle meget våde sejl, som selvfølgelig skal tørre. Den nemmeste måde at tørre sejlene på er ved at hejse dem i havnen, så snart der igen er vejr til, at de kan tørre.

  Denne metode bruger kun rent vand til at vaske sejlene. Hvis sejlene er meget beskidte, kan det være en god ide at benytte en af de teknikker, hvor man også kan få sæbevand og børste i aktion.

  Vask sejlene på båden

  Sejlene kan nemt vaskes, mens de er rigget på båden. Det giver den fordel, at du kan tørre dem blot ved at hejse sejlene i havnen.

  Sådan gør du

  Vask af sejl på sejlbåd

  Vask et stykke af sejlet ad gangen indtil sejlet er helt oppe.

  Begynd med at tage sejlene ned. Har du rulleforsejl, så furl det ud, løsn faldet og træk sejlet på dæk. Har du hank-on sejl, så rig sejlene til, som hvis du skulle til at på sejltur. Det vigtige er, at alle dine sejl nu er i dækshøjde og er klar til at blive sat.

  Vælg det sejl du vil vaske. Tag så faldet, og hejs det første stykke af sejlet (toppen) lidt op og vask det. Når du har vasket og skyllet det første stykke, hejser du sejlet lidt længere op og vasket det næste stykke af sejlet. Sådan forsætter du til hele sejlet er vasket og skyllet ned. Nu er sejlet vasket og sat og skal bare tørre. Når det er tørt, kan du tage det ned og pakke det.

  Vask sejlene på en græsplæne

  Hvad skal sejlene vaskes med?

  • Til almindelig rengøring af snavs skal du benytte lunkent vand og en mild sæbe. Almindeligt opvaskemiddel er fint.
  • Brug en blød børste. Den er skånsom ved sejldugens fibre.

  Denne metode giver næsten sig selv. Læg sejlet ud på en stor plæne og vask det på begge sider. Skyl grundigt efter med vand og hæng det til tørre. Er du på havnen, er det nemmest at tørre sejlene ved at sætte dem på båden.

  Udfordringen ved denne metode er at finde en græsplæne, der er stor nok og et godt sted at tørre sejlene. Men hvis begge dele er tilrådighed, er det en god metode, der også gør det nemt at efterse sejlet for skader og løse sømme.

  Sådan tørrer du dine sejl, når båden er i havn

  Når det ikke blæser for meget, kan du forsvarligt hejse og tørre dine sejl i havnen.

  Sådan gør du:

  • Sørg for at båden ligger med stævnen i vindretningen eller tæt på.
  • Hvis der er meget lidt eller ingen vind, er bådens retning ikke vigtig.
  • Hejs sejlene og skød dem så de hverken tager i mod vinden eller blafrer.
  • Gå ikke fra båden så længe sejlene er oppe. Kommer der mere vind eller ændrer den retning, skal du kunne reagere på det og evt. tage sejlene ned.

  Send sejlene til rens

  Hvis du ikke selv vil kaste dig ud i at vaske dine sejl, kan du sende sejlene til rens hos en professionel. Der er flere sejlmagere, der tilbyder rens af sejl. Der er også renserier med speciale i store emner som presenninger og fortelte til campingvogne, der tilbyder rens af sejl. Når du skal vælge et firma til opgaven, er det en god idé, at spørge lidt kritisk ind til, hvordan de renser sejlet. Nogle bruger stærk kemi, som sejlet ikke har godt af. Andre bruger mere skånsomme metoder udviklet særligt til sejldug. Så find et firma du er tryg ved og lyt til erfaringer fra andre sejlere.

  Sådan pakkes sejlene ned

  Undgå at folde sejlet i de samme folder hver gang. Det kan få sejldugen til at knække.

  De skarpe knæk, der opstår ved foldningen, kan undgås ved i stedet at rulle sejlet.

  Når sejlene er rene og tørre, er det tid til at pakke dem sammen. Der er grundlæggende to måder at pakke sejl på. De kan rulles eller de kan foldes. Det bedste er at rulle sejlene. Så undgår man helt folder, der kan "sætte sig". Det er dog ikke altid muligt at rulle sejlene, fordi de så fylder alt for meget, der hvor de skal opbevares. Så er man nød til at folde sejlene, hvilket også er helt fint. Det gælder når sejlet foldes, at man laver så få fold som muligt og undgår skarpe kanter. Lav hellere store brede folder på 60- 80 cm end det halve. Du må selvfølgelig tage hensyn sejlposens form og størrelse. Det er som regel nødvendigt at fjerne sejlpinde inden sejlet pakkes ned.

  Sådan opbevares sejl

  Når sejlene skal opbevares gælder følgende:

  • Sejl skal først og fremmest opbevares tørt. Fugt giver skimmel og mug. Derfor gælder det om at finde et godt tørt sted at opbevare sejlene.
  • Sejl skal opbevares ved en nogenlunde stabil temperatur. En svingende temperatur giver kondens og fugt. Særligt på (kolde) metaldele som løjerter og ringe.
  • Sejlene skal være i sikkerhed for mus og andre skadedyr. Et sammenfoldet sejl er et skønt sted for en mus at lave en vinterhule og mus gnaver nemt huller sejlene.

  Konklusion

  Rene sejl holder længere. Vi vasker ikke kun vores sejl for æstetikkens skyld. Når sejlene er rene, suger de ikke fugt og holder sig tørre og fri for skimmel. Det er nemt at vaske sejlene og opbevare dem rigtigt. Følger du rådene i denne artikel, vil dine sejl holde i mange år.

  .
  Rul til toppen