Sejlads med børn

Guide: Sådan bliver din sejlerferie med børn en succes

I denne guide, om sejlerferie med børn svarer vi bl.a. på spørgsmål om proviantering, hvor langt du skal sejle og fordele og ulemper ved at ligge i havn/for anker.

Sejlerferie med børn
Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 1. juni 2021

Indhold

    Ekspandér

    Succesful sejlerferie med børnene

    I min familie har vi sejlet med vores fire børn fra de var ganske få dage gamle. Vi har krydset store oceaner og sejlet småture ud af havnen. Vi har boet ombord, brugt båden som transportmiddel og mest af alt brugt den som base for gode oplevelser sammen. Uanset om du står overfor en forlænget weekend på havet, seks ugers sammenhængende tur eller en jordomsejling, vil der være inspiration at hente i denne guide.

    Når I sejler som familie, har skipper altid det sidste ord. Det er skipper, der har ansvaret for sikkerheden og derfor er det vigtigt, at alle ombord er indforståede med, at der ikke diskuteres, hvis skipper er kommet med en udmelding.

    Lad være med at have for mange planer

    Vi har efterhånden en del erfaring med at sejle som familie, men den vigtigste erfaring er ikke at have for mange planer.

    “Vi skal turde sejle efter vejret og ikke efter kalenderen og planerne” siger Christian Rosentoft, som er skipper i vores familien og som har sejlet, siden han var fire år og blev kastet ud i en optimistjolle.

    Det er ham, der har det sidste ord. Ikke altid super nemt at acceptere for besætningen ombord, men det er sådan, vi bedst kan passe på os selv ombord. Vi skal ikke diskutere i situationer, der kræver handling her og nu.

    Vi ved, hvad der fungerer, hvad vi elsker at spise ombord, hvilket legetøj der skal med, hvor mange timer det er en god idé at sejle med utålmodigt småfolk (og teenagere) ombord og hvilke rutiner, der fungerer allerbedst for en familie som vores med mange forskellige behov.

    Vi har prøvet en del ting, som ikke fungerede og der er kontant afregning med det samme. Reaktionerne lader sjældent vente på sig. Specielt ikke når det drejer sig om ungernes reaktioner.

    Erfaringer fra en sejlerfamile

    Du skal inddrage børnene i sejladsen, så er det sjovere for alle.

    De erfaringer vi har gjort os, har vi her samlet til jer, der måske skal sejle med familien for første gang eller familien, der trænger til at få genopfrisket lidt om sejlerferier. Vi er selvfølgelig forskellige alle sammen, vi har forskellige rutiner, værdier, økonomiske rammer og måder at bruge havet. Men vores anbefalinger og erfaringer kan tilpasses din familie. Er I helt grønne inden for sejlerlivet, kan I læne jer op af vores erfaringer og plukke i dem, så de passer til jeres familie.

    Guiden er overordnet delt ind i emner, som er relevante at sætte sig ind i inden afgang.

    1. Hvordan forbereder du familien inden afgang?
    2. Hvad spiser man med børn ombord?
    3. Hvor langt skal man sejle med børn ombord?
    4. Skal man ligge i havn eller for anker?
    5. Hvilket udstyr til børnene er godt at have med ombord?

    Hvordan forbereder du familien inden afgang?

    Der findes mange forskellige fællesskaber, hvor I kan finde hjælp og sparring. Hvis I vil finde en båd, der vil have jer ombord som forberedelse til jeres langtur, så gå en tur i havnen og spørg der eller meld jer ind i facebook-gruppen “Sejlere med børn ombord”.

    Hvis ikke I som familie er vant til at sejle, er det en god idé, at gøre lidt ud af den mentale forberedelse inden afgang. For nogle børn kan det være grænseoverskridende at bevæge sig ombord på en båd, hvis ikke de er vant til det. Endnu mere uoverskueligt kan det være at skulle sove ombord, hvis ikke de er ordentligt forberedt.

    Hvis I har egen båd

    Hvis I har egen båd kan I bruge tid på forberedelsen inden. I kan slutte dagen af i havnen, spise en is og sidde i cockpittet. I kan planlægge at sove ombord i en weekend inden afgang, så I vænner børnene til det og opbygger nogle rare rutiner omkring dét at være ombord.

    Inden I sejler ud på jeres længere sommertur, skal I lave småture ud af havnen. Gør sejlturene overskuelige og lad dem være ganske korte.
    Prøv at smide anker og tage en dukkert fra båden eller spis et måltid, mens I ligger for anker.

    Hvis I ikke har egen båd

    Hvis I ikke har egen båd, men måske har lejet en til jeres sommertur, kan I enten gå i havnen og lege og vænne børnene til at være tæt på vandet eller I kan efterlyse en båd, der har lyst til at have jer ombord på et besøg. I kan bruge en af de mange gode facebook-grupper, som er oprettet. Vi vil anbefale jer at melde jer ind i “Sejlere med børn ombord”. Der er mange andre familier, som både kan dele ud af erfaringer og måske har lyst til at invitere jer ombord, hvis I fortæller om jeres planer.

    Proviant ombord

    Basisproviant

    Basisvarer som du skal fylde op med inden afgang:

    • Mel og gær
    • Havregryn
    • Pasta
    • Dåsemad i alle former (flåede tomater, torskerogn, kikærter osv.)
    • Kaffe
    • Supper
    • Kiks
    • Drikkevarer

    Når vi sejler på sommertur, sørger vi altid for at fylde båden godt op med basisvarer. Varer, som vi ved kan redde os, hvis ikke vi ønsker at gå i land eller havner et sted, hvor det ikke er til at proviantere. Vi fylder godt op med mel, pasta, havregryn, dåsemad, vand og kaffe m.m. Der skal altid være ingredienser til at lave et simpelt måltid. På den måde er føden sikret, hvis vejret driller. Det er afgørende, når man sejler med børn.

    Det bedste måltid vi har fået på en sejlerferie var i 2010, da vi i pinsen sejlede til Ven. Her var det ikke til at proviantere og vi havde kun makaroni og ketchup. Det smagte himmelsk og vækker stadig gode minder hos vores børn. Det er præcis dét, en sejlerferie kan: Gøre det simple til en stor oplevelse.

    Det er simpelt og ægte og med havluft smager alt som en drøm. Vi var sammen helt tæt og det er også den slags, en børnehjerne og børnekrop mærker og husker. Og faktisk også forældrene.

    Fra den dag af, har vi altid haft makaroni og ketchup med på vores sejlture.

    Smag på de lokale varer – og tag ungerne med ud!

    Det er en god idé, at vænne børnene til at smage på de lokale varer, når man kommer i havn. Det er uanset om man sejler i Caribien, i Stillehavet eller om I ankommer til en dansk havn. Havluft gør alle ombord sultne og sult kan være med til at rykke til grænsen for kræsenhed. Derfor kan der etableres nye madvaner på sejlerferier og både ceviche og fiskefrikadeller kan blive nye favorit-retter.

    Hvis I vil spise ude på enten en restaurant eller i en sejlklub, kan I medbringe tegnebøger og farver til børnene. Små spil kan også være med til at gøre en spise-oplevelse ude til en god oplevelse. De fleste sejlklubber og små spisesteder i nærheden af havnene har en børnemenu.

    Hvor langt skal man sejle med børn ombord?

    leg i cockpittet - sejlads med børn

    Der leges i cockpittet under gråvejrssejlads.

    Lad kalenderen være åben og lad være med at lave for mange planer om at mødes med venner på bestemte tidspunkter. Det ender som regel med at blive en stressende oplevelse, hvor I er nødt til at sejle i vejr, som ikke er helt optimalt.

    Man skal ikke have travlt på en sejlerferie. Der skal være tid til fordybelse, til at nyde, opleve og til at lade vinden bestemme, hvilken retning båden skal sejle.
    Det er ikke sjovt at sejle transportsejlads med børn ombord. Det ender ofte med, at man er nødt til at sejle ud i noget vejr, som man egentlig ikke ønsker.

    Max fire-fem timers sejlads

    Vores anbefaling er, at I max sejler fire-fem timer pr dag. I kan med fordel starte tidligt mens børnene sover. På den måde er der måske kun to timers sejlads tilbage, når de vågner. Vores erfaring er, at når det drejer sig om en sommerferie på max fire-fem uger, er det rigeligt at sejle fire-fem timer på en dag.

    Når man tager en tur på fire-fem timer og starter om morgenen, har man den anden fordel, at man anduver næste havn i ordentlig tid. Når vi har haft problemer med at få plads i en havn, er det oftest fordi vi anduver destinationen ud på eftermiddagen.

    Hvis I ønsker at sejle et længere stræk, kan det være en idé, at I sejler ud, når børnene er puttet for natten. Så har I en rolig aften og nat og kan nå et godt stykke vej, uden det går ud over børnenes tålmodighed eller lyst til at sejle.

    Kig på jeres børn og mærk efter, om de har brug for blive et par dage i havnen. Sørg for at have luft nok i kalenderen til at I ikke behøver at sejle hver dag.

    I havn eller for anker?

    Mange sejlere sværger enten til at ligge i havn eller for anker. Begge dele er ret skønne og kan noget forskelligt. I kan jo prøve af, hvad der fungerer bedst for jer. Måske er det en kombination, der udgør den bedste sejlerferie for jer?

    I havn:

    Med små børn er der mange fordele ved at ligge i havn. De fleste havne er super børnevenlige og der er både legeplads og krabbebro mange steder. Det betyder også, at der er andre børn. Efter mange timer på havet kan børnene trænge til lidt leg og det kan de finde i havnene. Der er ikke noget bedre end at se en håndfuld små sejler-unger i orange redningsveste, som finder hinanden på kryds og tværs. Det er med til at skabe både venskaber og minder for livet.

    Havnelivet er dejligt, men det stiller krav til forældrenes sociale evner. Hvis man trænger til at have sine børn tæt på, kan det være svært at fastholde i en havn med mange tilbud om sjov og samvær. Man ligger ofte meget tæt i de danske havne om sommeren og det kan være en udfordring at skulle krydse fire både for at komme ombord på sin egen med børn, oppakning osv.

    For anker:

    Ankerlivet er også fantastisk. Først og fremmest er det frihed og privatliv. Men det stiller andre krav til hele familien end havnelivet gør. Pladsen ombord føles mindre, når man ikke kan sende et par børn på legeplads eller ud for at købe en is. Til gengæld er man helt tæt som familie og har det hele for sig selv.

    Hvis I vælger at ligge for anker, er det en god idé, at have SUP og dinghy med, så I kan fordele jer lidt i vandet.

    Vi nyder kombinationen og vi vælger det til og fra, alt efter hvad familien har brug for. Hvis bølgerne går højt ombord og konfliktniveauet er højt, kan det hjælpe med en tur i havnen. Når børnene er store nok til selv at sejle i dinghyen, kan man sende dem i land efter en is.

    Prøv det af, så I både får erfaring med at ligge i havn og for anker. Det kan noget forskelligt og passer til forskellige situationer.

    Udstyr til det gode sejlerliv

    Sejlerferier med børn kræver lidt udstyr. Men på grund af den begrænsede plads, er det vigtigt, at det er det rigtige udstyr, I anskaffer jer. I skal både medbringe udstyr og legetøj til solskin og uvejr.

    I kan læse mere om udstyr til babyer og småbørn i artiklen: Guide til at sejle med babyer og småbørn.

    Udstyr til udendørs brug:

    Øverst på listen står selvfølgelig fiskenet. I skal købe nogle, der er ordentlige og med et skaft, der ikke så nemt knækker. De skal bruges hver eneste dag i mange uger.

    Hvis jeres børn er gode svømmere, er det en god idé at medbringe harpuner. Så kan de skaffe aftensmad og øve sig i at dykke. Husk også at medbringe snorkel, dykkerbriller og svømmefødder. I kan læse mere om udstyr til teenagere i artiklen: "Guide til at sejle med teenagere”.

    Fiskestænger til både store og små er også fast inventar ombord. Vi medbringer også altid klemmer og snor, så der hurtigt kan fremstilles krabbe-fiskestænger. Men en skive pølse fastsat i klemmen, kan der hives krabber op i flere timer.

    Udstyr til indendørs brug:

    Til leg indenfor på regnvejrsdage eller hvis jeres børn trænger til lidt skygge og ro, skal I medbringe spil i alle typer og størrelser. Det er også en god idé, at udvælge noget af favorit-legetøjet hjemmefra og tage en lille smule af det med. Det kan fx være en plastikboks med lego eller klodser. Så har jeres barn noget velkendt med, som kan stuves af vejen, når I sejler. I kan læse mere specifik om forslag til legetøj og udstyr i artiklerne, der handler om: “Guide til sejlads med babyer og småbørn” og “Guide til sejlads med større børn”. 

    Vi har altid en ny tegnebog med blanke sider med til vores børn. De får én hver, som de kan udfylde i løbet af sommeren. På den måde får de lavet deres egen tegnede dagbog, vi har ikke løse papirer liggende over det hele og bogen kan medbringes på de restaurantbesøg, som jeg skrev om tidligere i denne artikel. Med bogen har I efterfølgende et godt udgangspunkt for at snakke om sejlerferien, mens I kigger på barnets tegninger.

    Det er sikkert overflødigt at skrive, men vi medbringer selvfølgelig redningsveste til alle. I denne artikel, kan du kort læse mere om kriterierne for hvordan du vælger en redningsvest.

    Husk også at alle over 18 år skal have fisketegn.

    Det handler om at være sammen som familie

    Sejlerferier kan skabe minder for livet. Det handler sjældent om, hvor man sejler hen eller hvor langt man er væk hjemmefra. Det handler om de oplevelser, man får undervejs. Det handler om alt det, man oplever at kunne sammen. Det handler om friheden og om at være til stede sammen.

    Det handler om, at der opstår nye lege, erkendelser og relationer, når man er langt væk fra skærme og opvaskemaskine.

    Det handler om at være sammen og opbygge et fællesskab. Man kan planlægge en masse inden, men det vigtigste er, at I mentalt er klar. Det bliver alligevel altid helt anderledes og meget bedre end man planlagde.

    God tur.

    .
    Rul til toppen