Sejlads med børn

Guide til at sejle med store børn (4-12 år)

Når du skal sejle med børn skal du forberede dig praktisk og mentalt. I denne artikel får du en guide, så du bliver klar til at sejle med dine børn ombord.

Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 1. juli 2021

Indhold

    Ekspandér

    Jo tidligere du tager dine børn med ombord, jo hurtigere vænner de sig til båden og til at sejle som familie. Når du skal have børn med ombord, vil de som regel gerne hjælpe og være en del af sejladsen og det er en kæmpe fordel, når du skal vænne dem til at være ombord.

    Der er selvfølgelig andre udfordringer ved at sejle med børn, end når du sejler alene, men du kan planlægge dig ud af det meste og derved sørge for at sejlturen bliver en succes.

    Sejlads med børn er helt særligt, fordi man er så tæt. Det kan kun anbefales, at tage dine børn med ombord. Hvis du forbereder dig både på et praktisk og et mentalt niveau, har du alle forudsætninger for at få en fantastisk sejlads og skabe gode minder sammen med dine børn. Minder som lagrer sig i deres kroppe og for altid vil stå som noget særligt.

    Denne artikel er en guide til dig, der skal sejle med børn mellem ca fire år og op til teenage-alderen. Når de er teenagere gælder der nemlig lidt andre anbefalinger.

    Hvordan skal du forberede dig? Hvordan forbereder du børnene inden afgang? Det får du svar på i denne artikel, hvor vi gennemgår hvordan din sejlerferie eller din langturssejlads bliver en succes for hele familien med børn ombord.

    Det svageste led sætter kursen

    Mit udgangspunkt for at skrive denne guide, er 18 års erfaring med børn ombord. Jeg har bidt negle over at skulle sejle ud af havnen med børn ombord, tabt roret et sted i Sverige og er blevet reddet i land af den svenske Søredningstjeneste, været bange og søsyg på Køge Bugt, sejlet om kap med delfiner fra Portugal til De Kanariske Øer, ligget for anker i Caribien, krydset Atlanterhavet med min mand og vores fire børn, hvoraf den yngste på daværende tidspunkt var to måneder og den ældste 15 år og den vigtigste læring jeg kan give videre er, at det svageste led sætter kursen og bestemmer farten.

    Man skal altid planlægge sin tur - uanset om den er lang eller kort - efter hvem der er med ombord. Denne artikel vil klæde dig på i forhold til at kunne skabe det bedste udgangspunkt, for at jeres sejltur bliver en succes med børn ombord.

    Din stemning smitter af på barnet 

    Først og fremmest er det sandt, hvad alle de kloge og erfarne sejlere påstår: Nemlig at dit barn falder til ro på båden, hvis du falder til ro ombord. Derfor er det vigtigste, at du er tryg ved at sejle med børn ombord.

    Men hvordan falder man til ro, hvis det er første gang fortøjningerne skal kastes og I skal bevæge jer ud på dybt vand med jeres eller barn eller måske flere børn ombord?

    Man sørger selvfølgelig for at være godt forberedt. Der er forskelligt udstyr, som er godt at anskaffe sig inden og der er den mentale forberedelse. De er begge vigtige og vil derfor begge blive præsenteret i denne artikel.

    Hvad skal du anskaffe dig inden afgang?

    Anskaffelser er i denne artikel delt op i fire forskellige kategorier:

    1. Sikkerhed
    2. Komfort
    3. Proviant
    4. Underholdning

    1. Sikkerhed 

    Alle ombord skal have en redningsvest, der passer i størrelsen. For børn er det meget vigtigt, at redningsvesten er tjekket inden. Den skal passe i størrelsen og opfylde de gældende krav. Når børnene er små, skal I vælge en redningsvest med krave, så I er sikre på, at barnet bliver vendt om og har frie luftveje, hvis uheldet er ude.

    Når barnet bliver større, kan I vælge en oppustelig vest. I skal dog være sikre på, at barnet selv kan udløse vesten, hvis dette ikke sker automatisk.

    I hårdt vejr har alle deres redningsvest på hele tiden ved ophold udenfor. Hvis redningsvesten tages af, skal den lægges et bestemt sted, så den hurtigt kan komme på ved behov.

    Vi anvender kun sikkerhedsliner til børnene, hvis vi sejler i hårdt vejr og der er behov for at de opholder sig i cockpittet. Ingen børn skal gå på dæk uden redningsvest under sejlads. Det er en god idé, at få disse regler på plads med det samme. På den måde vænner børnene sig til det og I skal ikke diskutere reglerne ombord. Sådan er det bare, når man er på en båd. I skal selvfølgelig blive enige om hvilke regler, der gælder på jeres båd.

    En anden vigtig sikkerhedsfaktor er, at børnene kender deres rolle ombord. Hvordan skal barnet forholde sig ved fx havnemanøvrer? Forventes det at barnet hjælper til eller skal barnet holde sig i ro?

    Ombord på vores båd har alle børn over fire år en funktion ombord. Et barn står for at hoppe i land med fortøjninger, et andet barn står for fendere og et tredje barn er flyvende og hjælper til, hvor der er behov.

    Små børn på fire år kan godt hjælpe til med at sparke fendere i vandet og vil føle, at det er en vigtig funktion ombord.

    Gid tydelige roller til alle børn og snak om rollerne inden I sejler enten ind eller ud af havnen. Husk at de kan meget mere, end vi tror - de skal bare have lov og de skal inddrages.

    2. Komfort

    Med børn over fire år er der ikke de store behov for specielt udstyr. De kan nemt sove i køjerne og spise siddende sammen med resten af familien.

    Vi har dog ofte løbehjul eller løbecykel med til de mellemstore børn. På den måde kan I nemmere bevæge jer rundt og de små ben bliver ikke trætte, når de skal på lange udflugter eller en tur i supermarkedet.

    3. Proviant til børn

    Børn over fire år har ingen specielle behov i forhold til mad. Men ombord på en båd, skal det være let at gå til. Vi fylder altid båden med en masse snacks som kiks, chips, tørret frugt og lignende.

    Køb ind inden afgang så I altid har til at lave pasta, færdiglavet suppe og knækbrød ombord. Nogle af mine børn bliver meget sultne ombord og andre af dem mister appetitten. Derfor er det en fordel at have mange små snacks, så både den sultne kan få fyldt maven op og den ikke så sultne kan måske blive fristet og derved få lidt i maven.

    Læs meget mere om proviant til sejlads med børn i denne artikel: Guide: Sådan bliver din sejlerferie med børn ombord en succes.

    4. Underholdning

    Når man sejler med børn går meget af tiden med at kigge på havet, snakke sammen i cockpittet og kigge lidt mere på havet. Men når der er brugt mange timer på det, har de fleste børn brug for, at der sker noget andet.

    Meget kedsomhed kan forsvinde, hvis du sørger for at have små spil med ombord. Uno, kortspil, Set og andre simple spil, som ikke fylder for meget.

    På vores båd bliver der også tegnet en masse og vi har altid tegnebøger og tusser, farver og vandfarve ombord. Det kan både bruges under sejlads og når I er i havn og besøger en restaurant eller samler sten på stranden og maler på dem efterfølgende.

    Til de mindste børn på 4-6 år har vi pakket forskellige bokse med legetøj hjemmefra. Hvis dit barn elsker at lege med Plus-plus klodser, er det en super god idé, at fylde en god portion i en lille boks og tage med på båden. Det samme gælder med Lego.

    Til større børn, som er i gang med skolelivet, har vi kryds og tværs blade og Sudoku blade med. Det kan både være en aktivitet, som børnene kan sidde med alene og I voksne kan glide ind og ud af aktiviteten og hjælpe, mens I sejler.

    Husk en masse gode bøger, som er velkendte for jeres børn. Der er ikke noget så beroligende som at få læst op af en bog, som man kender ud og ind. For de større børn skal der medbringes bøger, som de selv kan læse.

    Vandlegetøj og kreativitet

    Med børn ombord siger det sig selv, at der skal medbringes legetøj og udstyr til underholdning i vandet. Der er stor forskel på, om I sejler med et mindre barn på fire år eller et større på 12 år. Er man 12 år, så kan man på mange måder de samme ting, som voksne kan ombord. Er man fire år, så er der behov for andre ting.

    Vores tre største børn er super gode svømmere. Da vi sejlede i Caribien, var det ofte vores søn på 11 år, der dykkede ned og så om ankeret lå fast.

    Derfor har vi købt gode dykkerbriller, svømmefødder og snorkler til hele banden. De kan tilbringe timer i vandet. Til de mindre børn er det nok med et par gode dykkerbriller, som de kan øve sig med.

    Da vores børn ikke kunne svømme endnu, brugte vi både deres orange redningsvest, svømmevinger eller en hajfinne som korkbælte. Der er ingen tvivl om, at redningsvesten giver den bedste støtte, men det er en god idé langsomt at vænne børnene til at øve sig på at holde sig flydende. Med jeres hjælp selvfølgelig.

    Vi medbringer altid fiskenet. Helst net med teleskopstang, så det kan gøres langt ved behov. Fiskenet med bambusstang kan selvfølgelig også bruges, men vores erfaring er, at de ikke holder så længe. Én stor krabbe i nettet og så er det nærmest ubrugeligt.

    Vi har SUP ombord og det bruger vi både som legetøj og transportmiddel. Hvis vi ligger for anker og gerne vil i land alle seks, kan vi fordele os i gummibåd og på SUP.
    Vores datter på 11 år tager tit paddle boardet en lille tur væk fra båden, hvis hun trænger til ro og tid alene. En ekstra bonus ved at have et SUP ombord er, at forældrene også kan bruge det.

    En tur på paddle boardet væk fra familien, kan give ny energi.

    Et stand up paddel board (SUB) er et perfekt legetøj til store børn

    Den mentale forberedelse

    Når I har styr på diverse udstyr og har valgt hvilke ting, der passer til jeres familie, skal I i gang med den mentale forberedelse. Den er mindst ligeså vigtig, som at anskaffe sig en masse udstyr til båden. Det er anderledes at sejle med børn ombord uanset hvor små eller store de er og det er sjældent lige så rosenrødt, som vi ser det på diverse sociale medier. Eller det er i hvert fald også noget andet, end det vi oftest præsenteres for. Sådan er livet på land jo også.

    Den mentale forberedelse handler om, at du selv bliver klar. At du er tryg ved at sejle ud med dine børn. Du skal ikke bevæge dig ud på for dybt vand, hvis ikke du føler dig klar.

    Den mentale forberedelse handler også om at sænke ambitionerne. Hvis du er vant til at sejle uden børn ombord, vil du opleve, at det er meget anderledes. For der skal tages hensyn til alle ombord. Ellers bliver det helt sikkert ikke en succes.

    Start jeres sejlads tidligt og kom tidligt i havn

    Hvis I har stor erfaring med at sejle, men bare ikke er rutinerede familie-sejlere, skal I allerede nu indstille jer på, at de yngre besætningsmedlemmer ombord kommer til at ændre den måde, I tidligere har sejlet.

    Vi har praktiseret at starte vores sejlads tidligt om morgenen, så vi allerede er godt på vej, når børnene vågner op og er klar til underholdning. På den måde kan I undgå mange timer på havet med små trippende fødder og utålmodighed. Hvis vi har brug for hjælp ved sejladsen, vækker vi vores 11 årige og så giver hun en hånd. Vi tror på, at det er dejligt for børn at føle, at der er brug for dem. Det kan vi virkelig vise dem, når vi sejler sammen og derfor er det så vigtigt at definere rollerne ombord tydeligt.

    Sejl korte stræk

    En anden løsning kan være udelukkende at sejle korte stræk. I starten af en sæson, når alle skal vænne sig til at være ombord igen, har vi planlagt med meget korte stræk på havet og dejlige lange dage på land. Der er ikke noget værre end utålmodige eller søsyge børn, som trænger til at løbe rundt på land. Det kan ødelægge enhver sejlerglæde - uanset vind og vejr.

    I kan nærmest se det som en investering i fremtidens sejlerture. Hvis I får skabt en glæde ved sejlads hos børnene nu, så er det en følelse, der vil lagre sig i dem og vil komme jer alle til gavn resten af livet. Får de derimod forbundet sejlads med noget ærgerligt, er det ikke sikkert, at hele familien fremover vil nyde tiden ombord. Vi kan se på vores to store børn på 15 og 18 år, at det har været en super god investering at have fokus på deres behov allerede fra de var små. Nu er vi fælles om at nyde tiden ombord (altså når ikke de har travlt med at være teenagere). I kan læse mere om at sejle med teenagere i denne artikel: Guide til at sejle med teenagere ombord.

    I er ved at skabe de bedste minder sammen!

    Hvordan skal man som familie forholde sig til at sejle med børn ombord? Man skal først og fremmest glæde sig over det. Børn bliver trygge ombord, hvis de voksne er trygge og man kan ikke snyde dem. De kan godt mærke, om der er styr på situationen.

    Da vi sejlede på langtur med vores tre børn, var jeg meget utryg i starten. Jeg var ikke sikker på, om det var den rigtige beslutning og gjorde mig mange tanker om det. Det smittede af på mine børn og først da jeg faldt til ro på turen, faldt de også til ro. Jeg kunne ikke skjule det.

    Til gengæld bliver det ikke nemmere end nu, for de kigger på dig og aflæser dig. Hvis du er tryg, så bliver de det også lige med det samme.

    Opskriften på den succesfulde sejltur med børn ombord er derfor:

    1. Forbered dig godt på alt det praktiske, du kan forberede. Brug denne artikel som inspiration til anskaffelser m.m.
    2. Forbered dig mentalt. Sæt ambitionerne ned. Det er vigtigere, at I nyder tiden sammen, end at I får sejlet en masse sømil. Flere overligger-dage i nye havne kan også være en stor oplevelse.
    3. Involver børnene i det omfang de kan. Børn på fire år kan både hjælpe med at styre og sparke fendere i vandet. Større børn kan hoppe i land med fortøjninger eller binde fendere fast. Børn på 12 år kan hjælpe med stort set alt ombord.
    4. Nyd det! I er ved at skabe de bedste minder sammen.
    Rul til toppen