Sommerlejre styrker børn og unges sejlerglæde

Sommersejlads giver børn og unge glæden ved at sejle og sikrer et stærkt samarbejde mellem de lokale klubber, siger Søren Badstue, mangeårig arrangør af Stegelejen.

Senest ajourført d. 4. marts 2024

– Principielt er det en sejlerlejr. Men i min verden handler det mindst lige så meget om sociale relationer.

Søren Badstue, ungdomstræner i Vallensbæk Sejlklub og lejrchef for den populære Stegelejr, er ikke i tvivl om værdien af de sommerlejre, han hvert år står i spidsen for. I mere end 30 år har sejlklubberne i Køge Bugt sammen arrangeret en fælles sommerlejr for klubbernes børn og unge på Stege Havn og i Stege Bugt. En lejr, der foruden at skabe masse af sejlerglæde også styrker børnenes sociale relationer og skaber fællesskab på tværs af klubberne.

Om Stegelejren

  • 40-50 deltagere sejlere mellem 10-16/18 år.
  • 11-13 voksne er med på frivillig basis
  • Alle klubber fra Køge Bugt-kredsen er velkomne
  • Klubberne stiller selv med eget grej til egne sejlere
  • Alle almindelige ungdomsjoller er velkomne

Regler og huskelister

Lad dig inspirere af Stegelejrens måde at organisere en sommerlejr på. Her får du et indblik i de væsentligste arbejdsdokumenter.

Download Børnehuskeliste
Download Regler for lejren
Download Lederhuskeliste og drejebog for ugen
Download corona-forholdsregler under lejren

– Der går typisk under én dag, så har de allerede fundet nye venner. Det er fantastisk så hurtigt børn danner relationer. Når de efterfølgende møder hinanden til arrangementer eller kapsejlads i dagligdagen kender de hinanden og er venner på tværs.

Sejlerglæden skaber sammenhold

Mange, der ikke har været med på lejren tidligere, har en forventning om, at der hurtigt opstår konflikter mellem børnene. Men det kunne ikke være mere fejlagtigt, pointerer han.

– Dem, der tror, at det er en uge fyldt med konflikter får altid en aha-oplevelse, når vi er afsted. Vi skal ikke gå og holde øje med børnene og være over dem. De største børn tager også ansvar for de små og hjælper til, og de får rigtig meget frihed på lejren, som de sætter stor pris på og er stolte af.

Derudover er fællesskabet om sejladsen også noget, der hurtigt knytter bånd, og giver børnene noget at være fælles om.

– De kan spejle sig i modparten, og vi synes alle, at det samme er spændende. Derfor er der altid virkelig god stemning.

Skal din klub også arrangerer sommersejlads i børnehøjde?

Sommerferien er det absolut bedste tidspunkt at sejle på for børn og unge. I denne periode er vejret ofte godt, vandet varmt, og der er fritid til at dyrke sin idræt.

Derfor er det ingen sag at motivere unge sejlere til at deltage i diverse aktiviteter om sommeren. Og ved at afvikle sommeraktiviteter kan en klub både øge antallet af medlemmer i ungdomsafdelingen og gøre sig attraktiv over for klubbens unge medlemmer.

Læs mere om at blive arrangørklub lige her.

Det er lige præcis det, Stegelejren handler om, siger han. At skabe gode oplevelser, venskaber for livet og give børnene glæden ved at sejle. Hård træning er med andre ord ikke i fokus i Stege. Det kan børnene gøre hjemme i klubberne.

Også populært blandt voksne

Lejren er dog mere end blot hygge og sejlerglæde for de yngste, pointerer han. Stegelejren er blandt andet med til at sikre, at de involverede klubber resten af året har et stærkt samarbejde om ungdomsarbejdet.

– At vi mødes syv dage i Stege, er helt klart en af grundene til, at vi kan arbejde så godt sammen i Køge Bugt. Man lærer hinanden virkelig godt at kende.

Reglen er, at hver klub stiller med mindst én ansvarlig voksen. Men i mange år har der flere voksne, der gerne ville med, end der var plads til.

– Ofte tager de voksne med første gang, fordi de har egne børn med selv. Men når børnene er blevet for store til lejren, hænger de voksne stadig ved. Lige nu har vi gengangere på 10. år, og det er noget vi voksne aktivt planlægger vores sommerferie rundt om.

Søren Badstues bedste råd til planlægning af sommerlejr

Gennemtænk dagsprogrammet, så der er en plan at tage udgangspunkt i. Men vær også åben overfor at afvige, hvis fx vejret kræver det. Der kan ske en masse uforudset.

Vi oplever bl.a. følgende udfordringer:

Hårdt vejr

  • Overvej om jollerne kan trækkes ind i et stille område, hvor der kan sejles.
  • Eller tag en udflugt et sted hen for nye oplevelser. Vi tager gerne til Møns klint.

Ingen vind

  • Planlæg fælles (men frivillig) leg. Fx hockey-konkurrence, badning, trækning af badering efter motorbåd.
  • Kort undervisning i trim, regler, protesthøringer.

Kraftig regn

  • Hav kortspil, backgammon og andre spil klar.
  • Vis en film, hvis der er en projektor. Dog vil jeg, baseret på erfaring, fraråde ’S.O.S. - amatører til søs’ med bl.a. Lasse Åberg – medmindre man ønsker sovende børn.
  • Hvis det er om natten, og børnenes telte er utætte: fælles overnatning i klubhuset – det bliver faktisk rigtig hyggeligt.

Tordenvejr om natten, så alle børnene græder i deres telte

  • Kage og saftevand i klubhuset – også selvom klokken er 3 om natten.

Madforgiftning, så halvdelen af lejren bruger en hel nat på at kaste op

  • En formiddag uden nogen som helst planer. Vær så god at slappe af!

Sørg også for at have planlagt ting, som vil være ekstraordinære oplevelser for sejlerne.

Vi har fx ofte følgende ting på programmet

  • Kagekonkurrence: Hvem kan spise en bestemt mængde kage hurtigst? Kaster man op, får man en DSQ.
  • ’Langtur’ til Nyord, hvor vi griller burgere – spis så mange, du kan! Til 45 sejlere og 12 voksne forbereder vi altid omkring 210 burgere.
  • En række år fejrede vi en mærkedag. Et år holdt vi nytårsaften, et andet år påske og et tredje år jul. De andre gæstesejlere syntes alligevel, det var underligt, at en stor gruppe børn dansede om piletræet i august med nissehuer på og sang julesange. Men vi syntes, det var sjovt.

Sørg for at have styr på børnene

  • Vi tæller børnene ved alle samlinger: Som minimum ved morgenmad, frokost, aftensmad, aftensamling med kage og saftevand.
  • Hver sejler får et nummer fra starten af lejren. Når de skal tælles, siger nummer 1 ”et”, nummer 2 ”to”, osv.
  • Vi tillader at de går op i byen uden voksne. Reglerne er:
    • De ikke må gå alene.
    • De skal skrive sig på tavlen og viske sig ud igen, når de kommer hjem.
    • De skal vide, hvornår de skal være tilbage.

Er vi i tvivl om noget, laver vi Ekstrablads-testen: Kan det tåle at komme på forsiden? Risikerer vi at ende på forsiden?

Men vigtigst af alt

Kast jer ud i det! Man kan ikke forudse alt, men tag tingene, som de kommer. Så løser det sig. Besøg evt. eksisterende lejre, og kontakt erfarne arrangører for at få sparring og råd – Fx mig.

Rul til toppen