El om bord

HPFI relæ om bord

Et HPFI relæ giver ekstra sikkerhed om bord på din båd. Læs mere om fordele ved HPFI relæ samt installering af relæet.

HPFI relæ om bord
Af: Jens Koch - senest ajourført d. 23. januar 2019

Langt de fleste både har i dag et stik til land, således at man kan lade batterierne op, og bruge 230 volt når man er i havn.

Mange nye havne, som har fået deres broer renoveret indenfor de senere år, har fået monteret HPFI relæer. Det er det samme fejlstrømsrelæ, som vi har vi vores huse, altså hvis 230 volts forsyningen ”lækker” en svag strøm, så kobler HPFI relæet spændingen fra. En god sikkerhed vi har i vores huse, som i vore både.

Men, nogle havne har ikke den beskyttelse, og vi kan heller ikke være sikre på, at relæerne virker i de nyere havne, idet de ikke kontrolleres, som de faktisk skal en gang om året. Relæerne står udsat, idet de er monteret i standere, som udsættes for vind og vejr, og af og til også bliver brugt som fortøjningsmulighed.

Der findes HPFI relæer til montering i vores både, og det er en ekstra sikkerhed

De fejlstrømsrelæer man kan købe er i en lukket boks, som er stænktæt, og dermed kan de monteres mange steder. Der er kun et kabel til landstrøm og så to CEE koblingsstik, og altså en meget simpel montering. Relæerne koster typisk 900,00 kr. og er således en billig sikkerhed at have. Relæet kan købes / bestilles i de fleste bådudstyrsforretninger.

Relæet afbryder både fase og nul, så hvis man har en forkert polarisering, så betyder det intet. Desuden er den en manuel dobbeltafbryder med automatsikring, så det er faktisk en ”husinstallation”. Det er klart, at jordkablet (den gule grønne leder) skal føres med ud til HPFI relæet.

Vi må stadig tænke på, at mange havne ingen beskyttelse har mod overgang, og der er altså en latent livsfare, når vi tilkobler os landstik, så denne sikkerhed er rigtig god at have.

Hvis man får monteret ekstra stikkontakter i båden, må installatøren ikke anvende de samme kabler som benyttes i husinstallationer. Kablerne skal være af typen ”fler trådede” og altså ikke af den enkeltrådede slags. Dette fordi båden giver sig og kablerne derfor også bevæger sig en smule. Hvis man benytter enkelttrådede kobberkabler, vil kobberet kunne koldhærde over tid og vil kunne knække i samlingerne. Husk at føre jordledningen videre til stikkontakterne i båden.

Ifølge DS/ISO standard 13297:2015, 3.udgave kræver, at der monteres jordledningen fra land, selvom det kan give ekstra tæring. Desuden må man ikke selv installere 230 volts enheder, idet det kræver den viden som en installatør har.

230 volts kablerne skal også føres separat, således at de ikke ligger op af 12 volts kabler. Dette for at holde dem adskilt, således at senere fejl undgås ved ændring af 12 volts installationen, som man jo godt må lave selv. Kablet skal naturligvis gøres forsvarligt fast i båden.

.
Rul til toppen

Se også: