Varme om bord

Olielampen som varmeapparat...

Olielamper er hyggelige og giver et smukt og varmt lys. Mindre kendt er det, at olielamper også er glimrende som små og fleksible varmeapparater.

Olielampe som varmeapparat
Af: Morten Kjems - senest ajourført d. 4. oktober 2023

Indhold

  Ekspandér

  En lampe der varmer

  Det er helt oplagt, at en olielampe kan give lys ombord. Men som lyskilde er olielampen for længst blevet udkonkurreret af elektrisk lys - både i vores hjem og ombord på båden.

  Kun cirka 4% af den energi, som en olielampe forbrænder, bliver omsat til lys. De resterende 96% bliver omsat til varme! En olielampe er altså ret ineffektiv som lyskilde. Til gengæld er den et glimrende lille varmeapparat.

  Hvor meget varmer en olielampe?

  Der findes mange forskellige olielamper og derfor er det selvfølgelige også forskelligt hvor meget de varmer. Her kigger vi på to modeller, som kan fås i de fleste udstyrsforretninger.

  Ideal brænderen

  Trawlerlampen

  Trawlerlampen med en Ideal brænder

  En af de mest klassiske skibslamper er Trawlerlampen. Den er lavet til at hænge, men brænderen, kan også fås som selvstændig lampe, der kan stå på et bord. Selve brænderen er en Ideal brænder, som stadig produceres og kan fås i mange udstyrsforretninger. Designet har ikke ændret sig i årtier, så du kan også finde den brugt og stadig få nye væger og et nyt glas, hvis det er knust.

  Den største Ideal brænder afgiver 700 watt i varme og 23 watt lys. 700 watt er ganske meget. Det er nok til at løfte temperaturen om læ til 5 - 10 grader over temperaturen udenfor. Det hele afhænger selvfølgelig af størrelsen af båden og af vejret.

  Det særlige ved Ideal brænderen er, at vægen er rund og at selve brænderen er designet sådan, at flammen får tilført luft fra begge sider. Luften suges igennem lampen på grund af den skorstenseffekt, der opstår i glasset. Det træk tilfører konstant flammen masser af ilt og det giver en meget effektiv og ren forbrænding. Olielamper med rund væge brænder rent og lugter derfor mindre end andre typer olielamper.

  Olielamper med runde væger kommer i forskellige størrelser. Du kan se hvor meget varme (og lys) hver størrelse afgiver her: Tabel med brændere og varmeafgivelse (engelsk).

  Den lille flagermuslygte

  Flagermuslygte

  Her er en anden type olielampe, som mange nok kender. Flagermuslygten fra producenterne Dietz og Feuerhand.

  Denne lille lampe afgiver cirka 250 watt i varme. Det er ikke alverden, men det er alligevel nok til at give en mærkbar effekt i en lille båd på en kold sommeraften eller i ydersæsonen. Den brænder ikke så effektivt som Ideal brænderen og afgiver mere lugt. Til gengæld er den meget billigere og er nemmere at flytte rundt på.

  Den kan også fungere som nødlanterne, hvis strømmen går.

  Fordele og ulemper ved olielamper som varmeapparater

  Fordele

  • Fleksibel
  • Hyggelig
  • Kan pakkes væk
  • Kræver ingen installation
  • Kræver ingen udstødning eller skorsten
  • Kræver ingen strøm
  • Lydløs

  Ulemper

  • Kan lugte lidt
  • Begrænset varmeeffekt
  • Kræver opsyn

  Gode råd til brug af olielamper om bord

  Brandfare

  Med en olielampe introducerer du en levende flamme ombord. Det betyder, at du skal have helt styr på brandsikkerheden. Båden skal som minimum være udstyret med en brandslukker, en røgalarm og en kuliltealarm.

  Sørg også for at der altid er cirka 80 centimeter luft over toppen af de store olielamper. Den luft der kommer ud af glasskorstenen er 600 grader varm! Den kan sætte ild til tøj eller andet, der hænger over lampen.

  God ventilation

  En olielampe forbrænder ilt. Derfor er det vigtigt, at der er god ventilation i båden, så der hele tiden tilføres ny luft. Sørg for, at der er lidt gennemtræk, når en olielampe brænder.

  Kuliltealarm

  Mangler der ilt kan lampen begynde at brænde urent og udvikle kulilte. Kulilte er en usynlig, lugtfri og giftig gas, som er umulig at opdage. Derfor er en kulilte alarm en helt afgørende sikkerhedsforanstaltning at have ombord.

  Hold luften ren

  Når en olielampe som Ideal brænderen først er varm, brænder den meget rent og afgiver meget lidt forurening til luften. Men lige når den tændes og særligt når den slukkes, oser den og afgiver en masse usunde partikler til luften. Derfor er det en god ide at tænde og særligt at slukke lampen udendørs.

  .
  Rul til toppen

  Andre varmekilder: