Aldersrelateret træning | Diplomsejlerskolen

Redskaber til instruktører og trænere

Som instruktør eller træner kan du bruge en række redskaber for at stille skarpt på at lave varieret og niveautilpasset træning.

Af: Henrik Tang Kristensen - senest ajourført d. 14. marts 2020

Indhold

    Ekspandér

    De 5 grundelementer og Fast Fwd-modellen

    Kontakt Dansk Sejlunions klubkonsulenter

    Klistermærkerne med hhv. "De 5 grundelementer" og "Fast Fwd-modellen" kan erhverves til klubpris ved henvendelse til Dansk Sejlunions klubkonsulenter.

    Undervis i sejlsport ud fra 5 grundelementer og Fast Fwd-modellen!

    I sejlsport bliver instruktører undervist i anvendelsen af "De 5 grundelementer": balance, bådtrim, kurs, sejltrim og sværd.

    Inden for windsurfing bliver instruktører undervist i anvendelsen af de fem grundelementer, som indgår i "Fast Forward"-modellen. I "Fast Forward"-modellen hedder begreberne udsyn, kraft, modvægt, position og trimning. Disse begreber er gennemgående temaer i windsurfserien af bøgerne "Grundlæggende Windsurfing, "Videregående Windsurfing" og "Avanceret Windsurfing".

    For at holde fokus på begreberne har Dansk Sejlunion trykt "De 5 Grundelementer" samt "Fast Forward"-modellen som klistermærker til sejl. Derved kan instruktør og elev lettere holde fokus på de grundlæggende elementer og principper i træningen.

    Som en lille detalje ligger klistermærkerne i sæt til styrbord og bagbord side af sejlet, så også vigeregler lettere indlæres og bliver en fast del af træningen.

    Sejladshjulet

    I mange idrætter er det sjældent, at vejret har indflydelse på træningen. Banen er kridtet op, eller aktiviteten foregår i en hal, og reglerne er forholdsvis ligetil.

    En træningsaften i sejlsport er en langt mere kompleks affære, hvor vejret kan ændre betingelserne med ganske kort varsel. Derfor skal "banen" bygges op fra den ene gang til den anden, og den skal tilpasses efter behov.

    Sejlerne er også ofte en gruppe med stor indbyrdes forskelle. Spredning i alder, færdigheder og bådklasser er eksempler på, hvad træneren skal være opmærksom på.

    Således stor træneren med en række ubekendte faktorer, der skal være med i overvejelserne om, hvordan træningen bliver tilrettelagt på den enkelte træningsaften eller til en træningsdag. Til netop dette er "Sejladshjulet" et nyttigt værktøj. "Sejladshjulet" er trænerens tjekliste før hver træning, og det hjælper med at sikre en velstruktureret træning, hvor alle sejlere får et udbytte med hjem.

    "Sejladshjulet" er et glimrende redskab til at huske alle vigtige detaljer under opbygning af træningsøvelser. Du kommer omkring alle de væsentlige overvejelser for at sætte en god øvelse op, som er tilpasset sejlernes niveau, det aktuelle vejr og dagens mål.

    Sejlerne

    Sejlerne er udgangspunktet for træningen. Hvor mange er de, og hvad er deres niveau? Sandsynligvis har sejlerne forskellige færdighedsniveau jf. Diplomsejlerskolen, og det indebærer, at træneren må differentiere øvelserne. Det kan typisk foregå ved at sætte de mest erfarne sejlere i gang med øvelser, som de kan træne på egen hånd, mens du som træner koncentrerer din opmærksomhed på de mindst erfarne, der har brug for løbende instruktioner.

    Vind, vejr og vand

    Vind, vejr og vand er forholdsvis uberegnelige størrelser, og det er en god idé at have en plan A, B og C til rådighed, så du altid har relevante og sjove øvelser at gribe fat i uanset vejrforholdene. Man aflyser aldrig en træning på grund af vejret! Og det kan heller ikke nytte, at hverken træner eller sejlere bliver frustrerede over, at vejret driller, for ingen kan gøre noget ved det - eller gøre for det. Er vinden helt død, er det fx oplagt at lave kæntrings- eller bjærgningsøvelser, og er vinden for hård, kan sejlads i havnen eller helt kystnært være et alternativ. Man kan selvfølgelig også altid blive på land for at gennemgå udstyr (med alle niveauer af sejlere) eller diskutere taktiske færdigheder med erfarne kapsejlere.

    Banen

    Banen kan indrettes på utallige måder. Med en bane skal forstås enten det område, man sejler i, eller for kapsejleres vedkommende det format, man sejler.

    Uanset om man træner adventuresejlere eller kapsejlere, skal "banen" rumme udfordringer til alle niveauer af sejlere på den aktuelle dag.

    Banens kompleksitet og størrelse kan variere sværhedsgraden i forhold til sejlernes færdigheder.

    Betingelserne

    Betingelserne for træningen handler bl.a. om, hvilke regler, der gælder under træningen. Også på dette punkt er det oplagt at differentiere, så eksempelvis de mest erfarne sejlere skal overholde afstands- og vigeregler, mens reglerne for de mindre erfarne sejlere er mere lempelige. 

    Hvis man sejler adventuresejlads i grupper kan forskellige roller også være aktuelle i forhold til hvilke sejlere/besætninger, der påtager sig en rolle, som kommer gruppen til gode, hvis man fx sejler på tur.

    Succeskriterier

    Succeskriterier er også et punkt, du skal overveje før træningen. Hvad ønsker du at lære sejlerne, og hvad er dagens mål?

    Som træner kan du have stor fordel i at evaluere dagens træning i forhold til de succeskriterier, du besluttede inden træningen. Sammen med sejlerne har du efter en træning god mulighed for at reflektere over de situationer, der opstod under træningen. Spørg fx hver sejler "Hvad var det bedste, du fik ud af træningen?" Hvis sejleren kan komme med konkrete svar, har det ofte været en god træning!

    Træningsøvelser

    Find træningsøvelser i øvelsesdatabasen

    For hvert niveau af Diplomsejlerskolen for joller og windsurfing kan du i "Diplomvejledningen" finde træningsøvelser.

    Diplomvejledning for jolleinstruktører

    Diplomvejledning for windsurfinginstruktører

    Bidrag med din træningsøvelse

    Hvis du ligger inde med en god træningsøvelse, er vi meget interesserede i at få den med i øvelsesdatabasen. Ovenfor finder du en skabelon, du skal udfylde, og derefter sende den via dette link:

    Send din træningsøvelse til os.

    Bogudgivelser

    Dansk Sejlunion har bogudgivelser, som henvender sig til instruktører og trænere. Se mere om bøgerne herunder:

    Jollesejlads:

    Windsurfing:

    Andre relevante emner

    Rul til toppen

    Andre relevante emner: