Aldersrelateret træning

Vejen til vellykket træning: træningsøvelser og -planlægning

Vellykket træning består af valg af relevante øvelser og metode. Her kan du finde træningsøvelser til de aktuelle niveauer i Diplomsejlerskolen samt finde inspiration til metode for en træningsaften.

Af: Henrik Tang Kristensen - senest ajourført d. 29. august 2020

Indhold

  Ekspandér

  Seks råd til vellykket træning

  1: Planlæg din træning efter dagens forhold

  Brug "Sejladshjulet" til planlægning af dagens program.

  "Sejladshjulet" er et glimrende redskab til at huske alle vigtige detaljer under opbygning af træningsøvelser. Du kommer omkring alle de væsentlige overvejelser for at sætte en god øvelse op, som er tilpasset sejlernes niveau, det aktuelle vejr og dagens mål.

  find relevante øvelser i øvelsesdatabasen (se nederst på siden).

  2: Begynd med skippermødet

  Træningen begynder hver gang med et skippermøde, hvor alle samles og du gennemgår dagens program med sejlerne. Især de første gange, du anvender en konkret træningsøvelse, er det vigtigt på en præcis måde at forklare reglerne, opsætningen og målet med øvelsen – det modvirker misforståelser og forvirring, og det sikrer hurtige overgange mellem de forskellige træningsøvelser. Fortæl også om dine egne erfaringer, og gør plads til sejlernes spørgsmål og refleksioner.

  3: Vis nye øvelser på land eller på vandet

  Når sejlere skal prøve en ny øvelse, er det vigtigt at vise, hvordan øvelsen bedst gennemføres. Den simpleste måde er at tegne og gennemgå øvelsen på et whiteboard – og måske supplere med en video. Du kan også vise øvelsen ved hjælp af en båd på land. Det har den fordel, at sejlerne kan få en fysisk fornemmelse af, hvad de skal lære. På land er det også nemmere at dele øvelsen op i mindre bidder med hver sin deløvelse, det kan især være en god idé, når sejlerne skal lære de mere komplekse færdigheder.

  4: Vær tålmodig med udførelsen

  Vis forståelse for, at en træningsøvelse sjældent går helt som planlagt de første gange. Begynd med en øvelse i dens enkleste form, således at gruppen har større chance for at gennemføre med succes. Efterhånden som flere sejlere mestrer de påkrævede regler og manøvrer, kan du øge sværhedsgraden og fuldt udnytte træningsøvelsens undervisningsmæssige potentiale.

  5: Instruer sejlerne på vandet

  Som træner skal dit mål være at indøve gode teknikker og eliminere dårlige vaner. Ideelt vil du være i stand til at genkende dårlige vaner og komme med forslag til, hvordan sejlerne bedst retter fejlen, mens de er på vandet. Undgå at bearbejde for mange fejl på én gang. Fokuser først på at understøtte teknikker, og arbejd derefter på at finjustere individuelle færdigheder, efterhånden som sejlerne bliver dygtigere til øvelsen.

  6: Slut af med grundig evaluering (skippermøde)

  For de fleste sejlere – især de erfarne – sker den mest effektive læring på vandet. Men det er i forbindelse med skippermødet efter træningen, at både træneren og sejlerne kan opsummere og evaluere dagens aktiviteter. Lad sejlerne sætte ord på deres oplevelser og analysere, hvad de har lært, og hvad de kan gøre bedre næste gang. Brug gerne videooptagelser til at understøtte de centrale momenter i træningen. Ofte vil videoen kunne bruges igen på et senere tidspunkt. Det er også i forbindelse med dagens afrunding, at hver enkelt sejler og træner udfylder plakaten til Diplomsejlerskolen.

  Find øvelser til Diplomsejlerskolen

  Dansk Sejlunion har i samarbejde med trænere udarbejdet en lang række øvelser, som er tilpasset niveauerne i Diplomsejlerskolen. Find øvelser til hvert enkelt diplomniveau herunder.

  .
  Rul til toppen

  Træningsøvelser til joller:

  Træningsøvelser til windsurfing:

  Træningsøvelser til kølbåd: