Ordensudvalget
Bliv klogere på Dansk Sejlunions Ordensudvalg og de funktioner som udvalget har
Bliv klogere på Dansk Sejlunions Ordensudvalg og de funktioner som udvalget har
Dansk Sejlunions Ordensudvalg behandler sager om tvister og uenighed indenfor sejlsporten.
Ethvert medlem af en klub under Dansk Sejlunion, en medlemsklub eller klasseorganisation under Dansk Sejlunion kan indbringe sager, der er omfattet af Dansk Sejlunions vedtægter § 15, for Ordensudvalget.
Dansk Sejlunions Ordensudvalg behandler i hovedtræk sager vedrørende forståelse, efterlevelse og administration af DS vedtægter, regler, reglementer, bestemmelser, klubvedtægter eller andre reglementer i klubberne, usømmelig eller usportslig adfærd, med undtagelse af sådanne tilfælde, som afgøres af Dansk Sejlunion Appel- og Regeludvalg (jf. ISAF Kapsejladsreglerne).
Endvidere kan Ordensudvalget behandle tvister mellem klub og Dansk Sejlunion, klubber, klub og medlem, medlem og bestyrelse, medlemmer, etc.
Typisk vil Ordensudvalget indlede sin behandling af en sag med at søge at mægle mellem parterne (mediation). Udvalget kan endvidere tilbyde at virke som voldgift, hvis når de stridende parter er enige om det.
Når Dansk Sejlunions Ordensudvalg har afsagt kendelse i en konkret sag - bortsat fra mediation eller voldgift - kan en kendelse indenfor 4 uger fra bekendtgørelsen indankes for Danmarks Idrætsforbunds Appeludvalg.
Normalt er behandlingen af sager hos i Ordensudvalget eller eventuelt DIF's Appeludvalg omkostningsfrit for parterne, bortsat fra parternes egne omkostninger ved sagen, herunder rejseomkosninger o.lign.
Dansk Sejlunions Ordensudvalg består af følgende personer:
Torben Bondrop, formand
Holger Fabian-Jessing
Carl Gerstrøm
Niels L. Johansen
Christian Monberg
Thomas Schultz
Tre medlemmer fra samme klub har hver især indsendt sager til Ordensudvalget. De et blevet behandlet samlet, da sagerne har samme faktum og problemstilling.
Klagerne gør gældende, at den beslutning som klub X's bestyrelse traf på et bestyrelsesmøde afholdt den 27. september 2023, om ændring af klubbens medlemsskaber, skal ophæves. Klagerne anfører, at bestyrelsen traf en beslutning på det nævnte bestyrelsesmøde, som indebar, at klubben ophævede medlemsskabet "aktivt medlem med ret til bådplads" fra den 1. oktober 2023, hvilket havde virkning som en administrativ ekskludering, idet klagerne mistede deres medlemskab af klubben ved beslutningen.
Da bestyrelsen for klub X siden har trukket den ugyldige bestyrelsesbeslutning tilbage har klagerne ikke længere den fornødne retlige interesse i Ordensudvalgets fortsatte behandling af de indgivne klager, hvorfor Ordensudvalget afviser disse.
Den 24. september 2023 har medlem X indbragt en klage mod klub Z på vegne af hende selv og en række andre medlemmer. Klagerne gør gældende, at bestyrelsen ved den ekstraordinære generalforsamling den 20. september 2023 har overtrådt deres kompetence, idet bestyrelsen har nægtet klubmedlemmerne deres taleret ved forsamlingen, samt da bestyrelsen har afholdt en afstemning, hvorved der forelå formelle mangler angående afstemningsproceduren. Ordensudvalget har bestemt, at den ekstraordinære generalforsamling erklæres ugyldig i sin helhed, med den virkning, at de beslutninger der blev truffet på den ekstraordinære generalforsamling, også er ugyldige.
Den 11. juli 2023 har medlem X indbragt en klage mod bestyrelsen i klub Y for Dansk Sejlunion, som har videregivet denne til Dansk Sejlunions Ordensudvalg til behandling. Han gør gældende, at han uberettiget har modtaget en advarsel fra klub Y, idet der er materielle mangler ved beslutningen, samt formelle mangler angående proceduren. Ordensudvalget har bestemt, at Klub Y tildeles en irettesættelse på grund af havnemesterens tilstedeværelse på møderne omhandlende sanktionering af klager, samt for den manglende skriftlige begrundelse af advarslen. Endvidere ophæves advarslen.
Ved mail af den 22. maj 2023 har medlem X indbragt en klage mod bestyrelsen i klub Y for Ordensudvalget, hvor hun klager over bestyrelsen, som følge af dennes håndtering og behandling af sagen om havnemester M's krænkende telefonbesked til medlem A. Ordensudvalget afsagde tidligere på året sin kendelse i denne sag, men er nu blevet bedt om at tage stilling til, om bestyrelsens håndtering og behandling af det hændelsesforløb, der allerede er behandlet i Ordensudvalgets sag 01/2023 har været fejlbehæftet. Ordensudvalget finder klagen berettiget, men udløser ikke yderligere sanktioner overfor klub Y.
Den 21. maj 2023 har medlem X indbragt en klage mod bestyrelsen i Klub Y for Dansk Sejlunions Ordensudvalg. Han gør gældende, at han uberettiget har modtaget en advarsel fra Klub Y, idet der er materielle mangler ved beslutningen. Ordensudvalget besluttede delvist at ophæve advarslen.
Den 21. maj 2023 har medlem X indbragt en klage mod bestyrelsen i Klub Y for Dansk Sejlunions ("DS") Ordensudvalg. Han gør gældende, at han uberettiget er blevet ekskluderet fra Klub Y, dels på grund af formelle mangler ved beslutningen og dels på grund af materielle mangler ved beslutningen om eksklusion. Ordensudvalget besluttede at Klub Y's eksklusion af medlem X ophæves.
Den 22. marts 2023 anmeldte medlem X til Fyns Politi, at hun den 17. februar 2023 modtog en krænkende telefonsvarerbesked fra M, der er havnemester og bestyrelsesmedlem i klub Y. Ordensudvalget har tildelt klubben Y en irettesættelse for ikke at have håndteret sagen om havnemester M's krænkende telefonsvarerbesked til medlem X objektivt og sagligt.
Ordensudvalgets kendelse (anonymiseret) af 11. november 2013 i sag 1-2013 om en sejlklubs eksklusion af medlem. Ordensudvalgets kendelse blev senere behandlet af DIF Højeste Appelinstans, som stadfæstede Ordensudvalgets kendelse. Kendelse og uddrag af præmisser er vedlagt. DIF har desuden udarbejdet en ny vejledning om eksklusion.
Ordensudvalgets kendelse (anonymiseret) af 12. oktober 2022 i sag 1-2021 om en sejlklubs karantæne til medlem som udløber af uenighed om afvikling af generalforsamling under corona-restriktioner.